Denník N

Raši nechce, aby hodnota za peniaze bola pre jeho úrad záväzná

Premiér Peter Pellegrini a podpredseda vlády Richard Raši. Foto – TASR
Premiér Peter Pellegrini a podpredseda vlády Richard Raši. Foto – TASR

Podpredseda vlády Raši navrhol zrušiť úlohu, ktorá jeho tím zaväzuje splniť opatrenia zlepšujúce hodnotu za peniaze do konca roku 2020. Úrad vlády a ministerstvo financií sa proti tomu ohradili.

Tím Richarda Rašiho mal pripraviť plán, ako sa bude využívať štátne úložisko dát určené pre celú štátnu správu. Ide o jeden z najväčších verejných IT projektov, za ktorý štát už teraz platí milióny, hoci ho ministerstvá veľmi nevyužívajú.

Do roku 2025 chce naň minúť viac ako štvrť miliardy eur, no plán prechodu dát jednotlivých úradov do centrálneho úložiska chýba. Inak povedané, štát na to míňa peniaze, ako keby to malo byť naozaj centrálne úložisko dát, ale v praxi ho využíva málokto.

Keď analytici z tímu hodnoty za peniaze vlani skontrolovali, ako úrad podpredsedu vlády s úlohou vypracovať záväzný plán prechodu na centrálny cloud pokročil, zistili, že iba minimálne.

Rašiho úrad, ktorý ešte pred rokom viedol Peter Pellegrini, mešká aj s inými úlohami, ktoré súvisia s informatizáciou. Deje sa to napriek tomu, že tieto úlohy nastavené postupne až do roku 2020 nikto nespochybnil, a vznikli po dohode analytikov ministerstva financií a úradníkov z informatizácie.

Povinnosti vyplývali z analýzy tímu hodnoty za peniaze, ktorý sa v roku 2016, len pár mesiacov po svojom vzniku, detailne pozrel na výdavky štátu na informatizáciu.

Záväznosť analytického materiálu potvrdila vláda tým, že bol prílohou schváleného rozpočtu na roky 2017 až 2019. Presadil to minister financií Peter Kažimír.

Raši teraz prekvapil tým, že navrhol túto úlohu z už schváleného uznesenia vlády vyškrtnúť. Návrh predložil do medzirezortného pripomienkového konania, ktoré sa skončilo vo štvrtok.

S Rašiho iniciatívou však nesúhlasí úrad vlády ani ministerstvo financií: žiadajú jeho návrh vypustiť a svoju pripomienku označili za zásadnú, trvajú teda na nej. Rozumejú, že by to fakticky znamenalo zastavenie zmien, ktoré vyplynuli z práce Útvaru hodnoty za peniaze nielen v informatizácii, ale aj v zdravotníctve a doprave.

Zrušil by úlohu aj pre zdravotníctvo a dopravu

Šéf Útvaru hodnoty za peniaze na ministerstve financií Štefan Kišš tvrdí, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Hodnota za peniaze

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie