Denník N

Aj dlhšiu dovolenku pre mladých navrhla SNS bez dohody s kýmkoľvek

Andrej Danko; tasr
Andrej Danko; tasr

V balíku zákonov, s ktorými v posledných týždňoch SNS prišla nečakane, je aj lákadlo pre mladých.

Poslanec Dankovej strany Tibor Jančula navrhol v novele Zákonníka práce minimálnu päťtýždňovú dovolenku všetkým zamestnancom, vrátane mladších ako 33 rokov. Tí majú podľa dnes platného zákona zaručenú štvortýždňovú dovolenku, dlhšiu len v prípade, ak to má ich zamestnávateľ v kolektívnej zmluve.

Jančula vo svojom návrhu nevyčísľuje, aké dosahy by malo presadenie jeho návrhu na podnikateľskú sféru. Hovorí však o pozitívnych dosahoch na zdravie mladých zamestnancov, ich rodinný život, manželstvo a rodičovstvo.

Ďalšie aktuálne návrhy zmien zákonov SNS sa týkajú napríklad zníženia DPH na všetky potraviny či zníženia daní z príjmov právnických osôb. Seniorov sa snaží získať návrhom na oslobodenie od platby koncesionárskych poplatkov. Rokovať sa o nich bude najskôr na koaličnej rade budúci týždeň.

Koaličný partner o tom nevedel

Ani to, či návrh poslanca SNS na predĺženie dovolenky pre mladých, prejde, nie je jasné. Podobne ako v prípade niektorých ďalších návrhov, ani tento totiž SNS pred predložením do parlamentu nekonzultovala s koaličnými partnermi.

Hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár povedala, že nevie, či poslanci Mosta-Híd tento návrh podporia. „Na nadchádzajúcu schôdzu

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Andrej Danko

SNS

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie