Denník N

Ako vyzerá Ficov sociálny balíček (zoznam 15 opatrení)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Smer na svojom sneme predstavil druhý sociálny balíček. 15 opatrení má stáť 200 miliónov eur.

Za 15 opatrení zaplatí štát 200 miliónov eur. „Celý balíček je menší ako suma, ktorú štát tento rok zbytočne minie na výkup pozemkov pod bratislavským obchvatom. To, že zbytočne míňame peniaze, aby zarobili priekupníci na pozemkoch, je prúser, ale to, že Ficov balíček je oveľa menší ako reči okolo neho, je, samozrejme, fajn,“  pripomína zástupca šéfredaktora Denníka N Konštantín Čikovský.

1. Od prvého januára 2016 sa DPH na základné potraviny, ako sú mlieko, mäso, maslo, chlieb, pečivo, zníži zo súčasných 20 na 10 percent. Stáť by to podľa ministra financií Petra Kažimíra mohlo 60 miliónov eur. Premiér nepovedal konkrétnu sumu, bude to podľa neho do sto miliónov eur. Celkovo štát podľa odhadov vyberie na DPH na potraviny s výnimkou sladkostí a všetkých nápojov zhruba 535 miliónov eur. DPH bude však nižšia len na niektoré potraviny, o ktoré pôjde, Smer neobjasnil.

Smer chce podpísať memorandum s obchodníkmi, aby sa to prejavilo na cenách. Zákon má platiť od 1. januára 2016.

Premiér tak mení názor na nižšiu DPH. Vlani, keď sa mala znížiť na 19 percent, totiž povedal: „Otázka je jednoduchá: dáme 200 miliónov obchodníkom alebo ich rozdelíme na pozitívne programy pre ľudí? Ja sa skôr prikláňam k tomu, aby sme tých 200 miliónov rozdelili medzi ľudí.“ Na otázky, prečo ju teraz presadzuje, keď bol v minulosti proti, neodpovedal.

2. Zvýšenie minimálnej mzdy. Od prvého januára 2016 sa  má priblížiť k 400 eurám, dnes je to 380 eur. „Bol by som rád, keby to bolo 400 eur, ale to sa musíme ešte dohodnúť,“ povedal Fico.  Dnes ju podľa neho poberá 120-tisíc ľudí.  Minimálnu mzdu nikdy nezrušia, dodal. Podľa neho neohrozuje pracovné miesta.

3. Špeciálny program pomoci pre okresy s vysokou mierou nezamestnanosti, napríklad budovanie infraštruktúry, projekty zamestnávania. Ide o regióny, kde je nezamestnanosť vyššia ako 20 percent. Pôjde o okresy Rimavská Sobota, Revúca, Kežmarok, Veľký Krtíš, Trebišov, Sobrance či Poltár. „Ak tam príde investor, bude mať iné podmienky. Ak zamestná dlhodobo nezamestnaného, nebude mať odvodovú úľavu rok, ale napríklad až tri roky.“

„Bude zákonom vytvorený automatický mechanizmus nárokovateľnej podpory týchto regiónov formou zvýhodnenia verejných aj súkromných investícií, budovania cestnej a lokálnej infraštruktúry, podpory zamestnávania, umiestňovania verejných inštitúcií a iných foriem motivácie investovať v týchto regiónoch, zamestnávať a zamestnať sa,“ povedal Fico.

miera_apr2015

4. Zvýšenie materskej dávky zo 65 na 70 percent príjmu. Ak na to vláda bude mať, tak na budúci rok až 75 percent.

5. Zvýšenie príspevku na starostlivosť o dieťa do troch rokov z 230 na 280 eur mesačne, aby z neho bolo možné preplatiť jasle alebo škôlku. Podľa Smeru to podporí zvýšenie zamestnanosti matiek, lebo budú môcť dať dieťa do opatrenia zariadení alebo niekoho, kto má na to živnosť. Rodič nebude musieť ani dokazovať náklady.

6. Rozšírenie kapacít materských škôl. Ide o pokračovanie projektu z prvého balíčka. Údaje z analýzy, ktorú robil Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií v roku 2012 ukazujú, že v niektorých okresoch bola zamietnutá aj pätina žiadostí o prijatie dieťaťa do škôlky.

ifp

7. Výstavba základných škôl modulového typu. Školy majú vznikať pri väčších mestách, kde rýchlo rastie výstavba nových domov. Napríklad v Senci.

Stavbu modulových škôl ohlásilo ministerstvo školstva už začiatkom mesiaca. V tomto roku by tak mali vzniknúť školy v 15 obciach – 11 obcí by malo byť v okolí Bratislavy, 1 v Trnavskom kraji a 3 na východe Slovenska.

Od ministra financií dostal šéf školstva Juraj Draxler prísľub, že mu dá tri milióny, napísala agentúra Sita. V priemere vychádza 200-tisíc eur na osemtriednu modulovú školu.

8. Príspevok na školy v prírode a lyžiarske kurzy. Štát ročne pošle peniaze na 120-tisíc žiakov. Pôjde  o žiakov v 5., 7. ročníku na základnej škole a 1. alebo 2. ročníka strednej školy.

9. Pobyty pre sociálne slabšie rodiny v štátnych zariadeniach zadarmo. Má ísť o 20-tisíc ľudí.

10. Zníženie doplatku na lieky pre deti a dôchodcov. U dôchodcov zo 45 na 25 eur štvrťročne, deti do 6 rokov budú mať strop 8 eur štvrťročne. Deti dnes stop nemajú.

Stropy na doplatky za lieky sú už dnes. Majú ho dôchodcovia – u nich je to 45 eur štvrťročne. A zdravotne ťažko postihnutí zaplatia najviac 30 eur štvrťročne. Do stropu sa počítajú len najlacnejšie lieky s danou účinnou látkou. Znamená to, že ak si napríklad dôchodca kúpi liek s doplatkom 8 eur, ale v lekárňach je liek s rovnakou účinnou látkou, ale doplatkom 4 eurá, do stropu sa rátajú len 4 eurá.

Ak niekto zaplatí na doplatkoch za štvrťrok viac, ako je limit, poisťovňa mu peniaze vráti. Za posledný štvrťrok vrátili preplatky 22-tisícom poistencov. Celkovo vyplatili sumu 403-tisíc eur.

11. Obnova spoločných priestorov štátnych nemocníc. Obnoviť by sa tak mohli toalety či čakárne v 13 štátnych nemocniciach. Ide o najväčšie zariadenia, teda univerzitné a fakultné nemocnice. Nemocnice sú totiž často v dezolátnom stave, lebo nemajú peniaze na obnovu.

Typická nemocnica na Slovensku má vyše 40 rokov a neinvestuje do rekonštrukcií, často majú peniaze len na riešenie havarijných stavov. Ide často o sumy v státisícoch eur.

12. Príspevok na zatepľovanie domov a energetické prístroje v bytovkách. Štát bude odpúšťať 30 percent nákladov na zateplenie, najviac však do výšky 6-tisíc eur. Fond rozvoja bývania podporí zateplenie v bytových domoch. Na jeden bude úľava 15 percent z istiny úveru rekonštrukcie nových domov. Mesačne by sa tak mohla znížiť splátka o 100 eur.

13. Príspevok na ekologické zdroje energie pre domácnosti. Ide o fotovoltické panely, veterné turbínky, slnečné kolektory či tepelné čerpadlá. Ľudia budú dostávať poukážky, ktoré pokryjú časť nákladov.

14. Lacný bankový účet pre každého. Slovenské banky by to podľa Fica malo stáť 70 miliónov eur. Každý občan bude mať nárok na jeden bankový účet s výhodnými podmienkami a za výhodnú cenu. Cena bude maximálne 3 eurá mesačne.

Ide o nariadenie Únie, ktorá tvrdí, že každý by mal mať nárok na lacný účet.

15. Fakturácia bez DPH medzi dodávateľmi v stavebníctve. Daň odvedie štátu až posledná firma v reťazci. Zamedzí sa tak nadmerným odpočtom firiem v celom procese.

[poll id=104]

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie