Denník N

Darujte svoje dve percentá na dobrú vec

Ak pracujete alebo podnikáte, aj vy máte v týchto dňoch možnosť podporiť mimovládne projekty a združenia dvomi percentami zo zaplatených daní.

Čas ročného zúčtovania dane a daňových priznaní je v plnom prúde. V týchto dňoch majú zamestnanci, ale aj podnikatelia možnosť rozhodnúť sa, ako naložia s nemalou časťou zaplatených daní. Nie všetci túto možnosť aj využijú. Dve percentá, ktoré by mohli venovať podpore projektov a združení, pre ktoré sú hlavným zdrojom financovania, často nevedomky prenechajú štátu.

FOTO: ADELI Medical Center, Roman Benický

Aj malá pomoc je pomoc

Ak ste sa už v minulosti rozhodli dve percentá zo svojich daní niektorej z množstva organizácií odovzdať, sami viete, že touto operáciou nezaplatíte nič navyše. Stačí si len vybrať ľubovoľnú organizáciu zo zoznamu prijímateľov pre rok 2019 a uviesť ju do vyhlásenia, ktoré odovzdáte buď vy alebo váš zamestnávateľ daňovému úradu. V prípade právnických osôb je možné si vybrať aj viac ako jedného prijímateľa a venovať im jedno alebo dve percentá zo zaplatenej dane, kedy minimálna výška v prospech jedného prijímateľa je 8 €. Organizácie, ktoré takto podporíte vykonávajú občiansku angažovanosť, čo v praxi znamená, že ich aktivity nedokážu zastúpiť podnikatelia ani štát.

FOTO: ADELI Medical Center, Roman Benický

Organizácie mimovládneho sektora majú len limitované možnosti ako získať finančné prostriedky na svoju činnosť. Môžu žiadať aj o dotácie, prostriedky z eurofondov, pomôcť im môžu aj dary alebo príspevky. Ak však poznáte niekoho, kto neziskovú organizáciu spravuje, určite viete, že najväčším problémom pri realizácii jej aktivít sú napriek tomu peniaze, ktorých nikdy nie je dosť. Dve percentá sú vítanou pomocou, ktorá navyše platcov dane nič nestojí.

Ľahostajnosť sa môže veľmi rýchlo vypomstiť. Život je naozaj nevyspytateľný a nikdy neviete, či vás alebo vašich blízkych nezastihne vážna choroba, ktorá si bude vyžadovať náročnú liečbu. Zostať pripútaný na vozíku po úraze alebo ochrnutý po cievnej mozgovej príhode je jedným z tých okamihov, kedy si človek začne viac uvedomovať, akú záslužnú činnosť robia mnohé nadácie a neziskové organizácie, ktoré pomáhajú sprístupniť komplexnú liečbu. Financovanie náročnej liečby a rehabilitácie je možné aj vďaka konkrétnym darcom, vďaka ktorým sa pacientovi dostane presne taká starostlivosť, akú potrebuje na to, aby sa mohol vrátiť späť do bežného života.

Veľké životné zmeny má za sebou aj Simona Matičková, ktorá sa narodila s detskou mozgovou obrnou. Intenzívne rehabilitácie v ADELI Medical Center zlepšili jej stav natoľko, že dokáže zvládať množstvo bežných denných aktivít samostatne.

Pacienti ako Simona si na rozdiel od mnohých klientov zo zahraničia musia hradiť liečbu obvykle sami. Špičková rehabilitácia je finančne veľmi náročná, no vďaka darcom 2 % z dane, je liečba prístupná aj tým, ktorí by si ju inak nemohli dovoliť. Zamyslite sa predtým, než sa vzdáte možnosti adresne venovať svoje dve percentá niekomu, kto ich naozaj potrebuje. Venujte tak svoje 2% bojovníkom v ADELI, ktorí si zaslúžia, aby sa postavili na vlastné.

Pomôžte a vráti sa vám to, keď budete pomoc sami najviac potrebovať!

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie