Denník N

Predstavujeme horúcu novinku: nízkokofeínová káva Ebenica Siesta

Ľudia ich poznajú vďaka modernej pražiarni a kvalitnej káve. Teraz prichádzajú s ďalšou „vychytávkou“.

Známa slovenská pražiareň kávy EBENICA COFFEE oslavuje tento rok 10. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti predstavuje svojim zákazníkom aj širokej verejnosti ďalšiu inováciu: kávu so zníženým obsahom kofeínu.

Komu je určená nízkokofeínová káva?

O účinkoch kávy a kofeínu sa toho popísalo veľa. Dnes sa však už vie, že káva je vďaka obsahu takmer 200 látok pozitívne vplývajúcich na ľudský organizmus zdraviu prospešná. Sú však medzi nami aj ľudia, ktorí z rôznych dôvodov musia jej konzumáciu značne obmedzovať. A preto vznikla nízkokofeínová káva Ebenica Siesta.

Pre zdravého človeka je kofeín úplne bezpečný. Ľudia, ktorí však majú vysoký krvný tlak, nepravidelný srdcový rytmus či napríklad histamínovú intoleranciu, by si mali na množstvo kofeínu dávať pozor. To isté platí aj pre tehotné či dojčiace ženy.“ vysvetľuje majiteľ pražiarne, Marek Fajčík.

Pitie kávy však nie je len o kofeíne a jeho povzbudzujúcich účinkoch. Pre mnohých je káva tým krátkym momentom dňa, kedy môžu na chvíľu vypnúť, zapojiť celkom iné zmysly a skrátka relaxovať. Hlavnou motiváciou pražiarne bolo podľa slov Mareka Fajčíka „vytvoriť kávu, ktorú by si mohol dopriať a vychutnať každý, teda aj človek citlivý na kofeín.“ Siesta však nie je len pre nich. Ocenia ju určite aj tí, ktorí denne pijú veľké množstvá kávy, radi si doprajú kávu aj vo večerných hodinách či jednoducho patria ku labužníkom, ktorí radi skúšajú nové veci.

Káva, ktorá vám zachutí na prvý dúšok

Ebenica Siesta ma dokonale vyváženú chuť, ktorú modranskí pražiari dosiahli kombináciou dvoch výberových káv, kofeínovej a bezkofeínovej. Oba typy zŕn sú odrody 100% Arabica a pochádzajú z oblasti kolumbijského mesta Medellín. Na prvý pohľad možno netradičné spojenie, no v chuti i aróme priam dokonale zohraná dvojica. Vďaka výrazným tónom mandlí, ktoré dopĺňa ovocná sladkosť mandarínok a melasy, je Ebenica Siesta na nerozoznanie od klasickej kofeínovej kávy. Jej plné telo a výrazná dochuť garantujú vskutku dokonalý pôžitok, podobný sieste v slnkom zaliatom Stredomorí.

Šetrná metóda dekofeinácie zo Švajčiarska

Výroba kvalitnej kávy spočíva v množstve rozhodnutí. Jedným z nich – veľmi dôležitým – je výber kávových zŕn a spôsob ich spracovania. Bezkofeínová káva, ktorá tvorí 50 % Siesty, je zbavená kofeínu šetrným a zdraviu neškodným Švajčiarskym vodným procesom. Ten pracuje so základnou vlastnosťou kofeínu, ktorou je jeho rozpustnosť vo vode. Ako potvrdzuje aj dietologička Jarmila Kabátová: „Dekofeinizácia Švajčiarskou mokrou metódou je tou najčistejšou technológiou výroby bezkofeínovej kávy, nakoľko sa realizuje bez použitia oxidu uhličitého alebo iných organických rozpúšťadiel a chemických látok, ako sú napríklad etylacetát či metylchlorid.

Keď kvalitu garantujú aj laboratórne testy

Ebenica Siesta bola podrobená aj dôkladným laboratórnym testom, ktoré vykonalo akreditované skúšobné laboratórium ALS SK. Okrem rôznych mikrobiologických  ukazovateľov sa pozeralo aj na obsah kofeínu. Testy preukázali, že nízkokofeínová Siesta obsahuje len 0,58% kofeínu, čo je až o ½ menej ako štandardná kofeínová Arabica či ¾ menej ako Robusta. To je skvelá správa najmä pre zarytých „kávoholikov“. V praxi to totiž znamená, že ak by človek celý deň pil iba Siestu, mohol by si dopriať až 8 espresso káv a stále by nepresiahol odporúčané denné množstvo kofeínu.

Okrem nízkeho obsahu kofeínu testy potvrdili aj výskyt veľkého množstva polyfenolov. Ide o zdraviu prospešné antioxidanty, ktoré podľa dietologičky Jarmily Kabátovej „majú anti aterogénne a kardioprotektívne účinky, ako napr. zelený čaj alebo červené víno.“ Ako ďalej dodáva, viaceré štúdie preukázali, že „pravidelné pitie kávy znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva, obličkových či žlčových kameňov, Parkinsonovej alebo Alzheimerovej choroby.

Či už teda patríte k vášnivým kávičkárom alebo naopak k ľuďom, ktorí si musia na množstvo kofeínu dávať pozor, nízkokofeínová káva Ebenica Siesta je určená práve vám. Ak túžite Siestu ochutnať alebo si ju chcete rovno kúpiť, k dispozícii je vám podniková predajňa EBENICA COFFEE v Modre alebo e-shop www.ebenica.sk

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie