Denník N

Kmotríkovci trpia na žilinskom súde, hrozí im, že ich vyhlásia za klamárov a prídu o biznis

Ivan Kmotrík. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ivan Kmotrík. Foto N – Tomáš Benedikovič

Prenosy z rokovaní žilinského súdu o preverovaní vlastníkov firiem obchodujúcich so štátom by mali púšťať v televízii, aby si verejnosť zažila chvíľu, keď si jej záujmy niekto váži.

Sudca Jaroslav Macek ešte pred utorkovým pojednávaním na Okresnom súde v Žiline vedel, že pozvaný svedok Ivan Kmotrík vypovedať nepríde. Potvrdenie o podnikateľovej péenke prišlo najprv emailom, neskôr ho na súd aj fyzicky doručili.

Sudca zjavne rozumie, že si musí vymôcť rešpekt, a podľa toho sa aj správa. Pomerne podrobne rozoberá Kmotríkovo ospravedlnenie a každou ďalšou vetou dáva najavo, že mu neverí.

Cítiť v tom štipku pohŕdania, až svoj úvodný výstup napokon sudca zakončí zvolaním, či „niekto náhodou s pánom Kmotríkom nebol, a či teda nevie, čo spôsobilo náhle zhoršenie jeho zdravotného stavu“.

Veľavýznamne sa pritom pozrie smerom, kde stoja dvaja fešní štyridsiatnici z Bratislavy, ktorí sa vzápätí zmôžu len na ospravedlňujúce myknutie plecami.

Jeden z nich je štátny tajomník ministerstva dopravy, druhý sa čerstvo stal podpredsedom Úradu pre verejné obstarávanie, obaja robia veľkú politiku v drese SNS a v Bratislave majú povesť Kmotríkových advokátov pre všetko.

Tu na súde v Žiline vystupujú ako naozajstní spolumajitelia bratislavských vodární, nie nejaké Kmotríkove biele kone. Irónii v sudcovej otázke zrejme rozumejú, no

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie