Denník N

Ako prišiel Babiš k 60 miliónom od Fica

Andrej Babiš. Foto - TASR
Andrej Babiš. Foto – TASR

Smer radšej zmenil zákon, akoby sa malo o peniazoch pre Babiša hovoriť verejne.

Robert Fico sa vyhne tomu, aby sa musel postaviť pred kamery a vysvetľovať, prečo súhlasil s odpustením takmer 60 miliónov eur daní pre Duslo Šaľa Andreja Babiša. Presnejšie, žiaden vládny úradník nebude vysvetľovať, prečo by mala byť pomoc pre výrobu čpavku pre Slovensko výhodná.

Minister hospodárstva, ktorý ju schvaľoval, už nie je minister.

Minister financií môže tvrdiť, že jeho ľudia posudzovali len zákonnosť pomoci, nemali právo ju odmietnuť ako pre štát nevýhodnú.

Predseda vlády síce sľuboval, že pomoc pre Duslo ešte prejde vládou, no teraz len mlčí.

A súčasný minister hospodárstva odkazuje, že vláda sa už pomocou pre Duslo nemá prečo zaoberať, potvrdila ju Európska komisia, a teda je schválená.

Pripomeňme si, ako sa Smeru podarilo najväčšiu štátnu pomoc v posledných rokoch schváliť tak, aby sa o tom verejnosť dozvedela, až keď sa už nič zmeniť nedalo.

12. marca 2014

Poslanec za Smer Maroš Kondrót, ktorý je v parlamente známy ako priemyselný lobista, nečakane navrhol utajovať pred verejnosťou najväčšie štátne dotácie. Nikdy predtým o tom s nikým verejne nediskutoval, len naraz predložil paragrafy, podľa ktorých daňové prázdniny pre investície za viac než 200 miliónov eur už nebudú potrebovať súhlas celej vlády. Stačí len rozhodnutie ministra hospodárstva a súhlas Európskej komisie.

Zmenu vniesol poslanec Kondrót do zákona o stimuloch kľučkou cez zákon o právach spotrebiteľa.

Prečo takto? Poslanec Kondrót vysvetlil, že chce dôsledne dodržiavať práva spotrebiteľov aj v oblasti investícií.

Špekuluje sa, pre koho sa novela šila, meno Babišovej firmy sa nespomína. Komentáre sa zhodujú len v tom, že teraz možno schváliť pomoc legálne bez akejkoľvek verejnej diskusie. Minister hospodárstva totiž nie je na rozdiel od vlády povinný vopred oznamovať, o čom sa chystá rozhodnúť.

14. marca 2014

České médiá informujú, že Duslo Šaľa z portfólia Agrofertu Andreja Babiša hrozí prepustením 800 ľudí, ktorí pracujú v tunajšej výrobni čpavku. Od vlády chce Babiš dotáciu na 300-miliónovú modernizáciu a rozšírenie existujúcej výrobne.

Agrofert úvahy o rušení výroby priznáva a tvrdí, že o dotácii sa s našimi predstaviteľmi ešte len chystá rokovať.

25. marca 2014

Smer za Kondrótovu novelu zahlasoval.

1. mája 2014

Začala platiť Kondrótova utajovacia novela.

5. mája 2014

Duslo Šaľa požiadalo ministerstvo hospodárstva o daňové prázdniny vo výške 58,6 milióna eur. Nikto o tom nevie, pretože Agrofert ani ministerstvo hospodárstva o tom neinformujú a verejnosť sa tak o tom nemá ako dozvedieť.

26. júna 2014

Vtedajší minister hospodárstva Tomáš Malatinský žiadosť chemičky odobril a poslal na definitívne schválenie do Bruselu. Opäť o tom nikto neinformuje.

Termín schválenia a to, že to podpísal odchádzajúci minister Malatinský, sa dozvie verejnosť spätne len vďaka infozákonu.

10. júla 2014

„Nevidel som žiaden návrh, ktorý by bol vo vláde. Vyjadrím sa, keď bude vo vláde,“ odpovedal premiér Robert Fico, keď sa ho pýtali, či považuje v tom čase už schválenú pomoc pre Duslo za dobrý nápad. O pomoci pre Agrofert informovali české médiá, ktoré informáciu získali z prostredia Európskej komisie.

16. októbra 2014

Europoslanci Richard Sulík a Ivan Štefanec navštívili eurokomisára pre hospodársku súťaž Joaquína Almuniu a upozornili ho na zvláštne okolnosti okolo dotácie pre firmu Andreja Babiša. Pripomínajú, že nový minister hospodárstva Pavol Pavlis kedysi podnikal s Andrejom Babišom. V čase, keď sa pomoc Duslu odobrovala na ministerstve, bol Pavlis jeho štátnym tajomníkom.

6. januára 2015

Brusel definitívne odobril pomoc chemičke Duslo Šaľa. Hodnotil iba to, či pomoc pre Duslo nedostane do nevýhody konkurentov firmy v iných kútoch Európy. Či je výhodná pre Slovensko, neriešil.

8. januára 2015

Ministerstvo hospodárstva potvrdzuje, že vláda už nič zmeniť nemôže.
„Ak Európska komisia vydá rozhodnutie o zlučiteľnosti pomoci s vnútorným trhom Únie, ako v tomto prípade, vláda Slovenskej republiky už nemôže túto pomoc zamietnuť. Prerokovanie poskytnutia investičnej pomoci vo vláde má už iba informatívny charakter,“ povedala hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková.

Žiadne, ani informatívne rokovanie o daňových prázdninách pre Duslo sa v programe vlády neobjavuje a Robert Fico na otázky o pomoci vo výške takmer desatiny percenta HDP vôbec nereaguje.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie