Denník N

Sulík sa hnevá na Kažimíra, lebo jeho ľudia povedali, že reforma SaS by vyrábala veľké dlhy

Richard Sulík s odvodovým kolieskom.
Richard Sulík s odvodovým kolieskom.

Predseda SaS tvrdí, že ministerstvo financií skritizovalo odvodový bonus len preto, lebo Sulíkova strana nepodporila Petra Kažimíra za guvernéra NBS.

Informácia, že ministerstvo financií pred pár dňami zverejnilo kritické hodnotenie koncepcie odvodového bonusu a rozhnevalo tým šéfa SaS, nevzbudila v období prezidentských volieb veľkú pozornosť. Oplatí sa k tomu vrátiť.

V skratke: Ministerstvo financií tvrdí, že kľúčová reforma SaS je navrhnutá tak, že síce väčšine ľudí zvýši príjmy, ale ak by sa zaviedla, stála by ročne 1,5 miliardy eur, čo je viac ako napríklad nedávno navrhované prudké zníženia daní, s ktorými prišiel predseda SNS Danko.

SaS, ktorá sa na prepočtoch vplyvov svojej reformy s ministerstvom financií dohodla, reagovala tvrdením, že analýza Kažimírových ľudí je nekorektná.

Z pohľadu verejnosti sú zlé obe možnosti: Ak má pravdu ministerstvo financií, znamená to, že základná reforma najsilnejšej opozičnej strany by krajine zvyšovala dlh o takmer dve percentá HDP ročne.

Ak by, naopak, mala pravdu SaS, bol by to dôkaz, že najvplyvnejší vládni analytici nevedia poriadne rátať, alebo sú ochotní kriviť čísla podľa objednávky svojich aktuálnych šéfov.

Šéf SaS Richard Sulík

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie