Denník N

Čo by mal Danko vedieť o dvoch sadzbách dane pre firmy: V Maďarsku ich mali, ale zrušili ich

Foto - TASR
Foto – TASR

Ekonómom sa z koaličných daňových nápadov najviac pozdáva tlak Mosta-Híd na zníženie dane z práce.

Aj keď sa koaličné strany ešte nedohodli na predvolebnom vládnom balíčku a informácie o detailoch len kúskujú, predseda SNS Andrej Danko dal najavo, že jeho návrhy prejdú, hoci v pozmenenej forme.

Danko už verejne pripustil, že nebude trvať na nižšej sadzbe dane z príjmov 15 % pre všetky firmy (dnes je to 21 %), ale len pre tie menšie. Aktuálne hovorí minimálne o dvoch sadzbách dane 15 % a 20 % podľa obratu (výnosov) firiem. Spoločnosti s nižšími výnosmi by mali nižšiu sadzbu.

Predseda SNS pripustil aj to, že znížená sadzba DPH 10 % sa nerozšíri zo skupiny základných potravín na všetky potraviny, ale len na tie zdravšie. Nebude teda platiť na sladkosti a sladené nápoje.

S istotou hovoril o tom, že dôchodcovia nebudú v ďalšom roku platiť koncesionárske poplatky. Dnes ich platia v polovičnej výške (ak žijú v domácnosti sami).

Politici sa o predvolebných opatreniach dohadujú za zatvorenými dverami, verejná debata chýba, nie je teda jasné, ako Danko napríklad dospel k ďalšiemu návrhu zdanenia firiem.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie