Denník N

Znížia sa ceny potravín po zrušení odvodu pre reťazce? (anketa)

Foto - archív
Foto – archív

Poslanci rýchlo odhlasovali zrušenie odvodu pre reťazce. Čo na to hovoria odborníci z oblasti biznisu, ktorí sa k odvodu vyjadrovali?

V decembri schválili poslanci zákon o osobitnom odvode pre reťazce, ktorý pochádzal z dielne poslancov SNS, v januári 2019 nadobudol účinnosť. Pred týždňom však Európska komisia požiadala, aby Slovensko účinnosť zákona pozastavilo, kým neprešetrí, či je zákon v súlade s európskymi pravidlami, a dva dni nato poslanci 141 hlasmi schválili ďalší návrh poslancov SNS, teraz na zrušenie zákona o osobitnom odvode pre reťazce. V pondelok podpísal súhlas so zrušením odvodu prezident, zákon sa končí dňom zverejnenia v Zbierke zákonov.

Pýtali sme sa odborníkov z oblasti potravinárskej výroby, ale aj zamestnávateľov a analytikov, čo hovoria na zrušenie odvodu, ako aj na spôsob, akým sa to udialo. Takisto nás zaujímalo, či si myslia, že sa zrušenie odvodu premietne do cien potravín.

1. Aká je vaša reakcia na to, že parlament schválil zrušenie odvodu pre reťazce?

2. Čo hovoríte na spôsob, akým bolo zrušenie odvodu schválené? Neschvaľoval sa pôvodne predložený opozičný návrh zákona, SNS urobila jeho kópiu, prerokúvala sa tá v skrátenom konaní?

3. Znížia sa podľa vás po zrušení odvodu ceny potravín, ktoré sa v januári zvýšili?

 

Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory

1. Akceptujeme rozhodnutie Národnej rady SR o zrušení osobitného odvodu pre obchodné reťazce. Naši poľnohospodári a potravinári mali z osobitného odvodu získať finančné prostriedky na zlepšenie svojho postavenia. Oceňujeme preto, že aj napriek jeho zrušeniu vláda našla na tento rok pre agropotravinársky sektor 80 miliónov eur. Veríme, že v ďalších rokoch sa nájde spôsob, akým bude naše agropotravinárstvo koncepčne podporované tak, ako je to aj v okolitých krajinách.

2. SPPK neprináleží hodnotiť, akým spôsobom bol zákon zrušený. Akceptujeme toto rozhodnutie a veríme, že otvorená celospoločenská diskusia o nerovnováhe v agropotravinárskej vertikále bude pokračovať.

3. Obchodné reťazce avizovali zvyšovanie cien potravín práve z dôvodu zavedenia osobitného odvodu. Zrušenie tohto nariadenia by sa preto malo

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Odvod pre reťazce

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie