Denník N

Nový minister financií Kamenický: priateľ Fica, s ktorým nemá problém ani Pellegrini

Ladislav Kamenický a Peter Kažimír. Foto - TASR
Ladislav Kamenický a Peter Kažimír. Foto – TASR

Budúci minister je pragmatik, ktorý má dobré vzťahy vo všetkých táboroch Smeru.

Nástupcom Petra Kažimíra na poste ministra financií bude súčasný šéf finančného výboru parlamentu Ladislav Kamenický (48). Otázky okolo nového člena vlády sa tak vyriešili ešte pred odchodom Kažimíra do vedenia Národnej banky Slovenska.

Ide o kompromisné riešenie medzi premiérom Petrom Pellegrinim a predsedom strany Robertom Ficom. Predseda vlády presadzoval Kamenického. Fico zasa bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho – napriek tomu, že Kamenický je jeho osobný dlhoročný priateľ. Nomináciu Kamenického oznámil v Košiciach Fico s Pellegrinim.

Nový minister nastúpi do úradu po Veľkej noci, tento štvrtok Kažimír podá prezidentovi Andrejovi Kiskovi demisiu a na budúci týždeň ho do funkcie formálne navrhne predsedníctvo Smeru. Fico aj Pellegrini predpokladajú, že návrh prejde vedením strany hladko.

„Nikto z nás nemá pochybnosti, že je to človek, ktorý zvládne takúto pozíciu tak, ako sme boli zvyknutí v prípade terajšieho ministra financií,“ povedal Fico, ktorý mal na spoločnom brífingu bez možnosti novinárskych otázok hlavné slovo.

Ladislav Kamenický potvrdil, že Smer mu ponúkol post ministra financií. „Túto ponuku som prijal s veľkým rešpektom a ďakujem im za prejavenú dôveru,“ napísal Kamenický. K nominácii sa nebude bližšie vyjadrovať až do vymenovania.

Kamenický patrí medzi záhadné postavy Smeru. Je to pragmatický a nekonfliktný človek so solídnym imidžom a vystupovaním, ktorý málokedy zvyšuje hlas. Z verejných zdrojov nie je jasné, ako sa do politiky a strany dostal, a na internete

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Smer

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie