Denník N

Kedy budete môcť počas Veľkej noci nakúpiť?

Väčšina obchodov a nákupných centier u nás sa počas sviatkov na tri dni zatvorí. V Česku bude možností na nákupy viac.

Už vlani boli obchody na Slovensku počas väčšiny veľkonočných sviatkov zatvorené. Tento rok sa to zopakuje, podľa zákona totiž nemôže veľká väčšina obchodníkov tri zo štyroch dní Veľkej noci predávať.

Zákonník práce jasne určil, ktorých dní sviatkov sa týka zákaz predaja. Patrí medzi ne aj Veľký piatok, Veľkonočná nedeľa a Veľkonočný pondelok.

Väčšina predajní aj nákupných centier tak bude predávať ešte na Zelený štvrtok podľa svojich štandardných otváracích hodín, ale v piatok ostanú zatvorené a otvoria opäť v sobotu. Ďalšie dva dni ostanú znovu zatvorené.

Tak to platí vo veľkých reťazcoch Billa, Lidl či Kaufland, Terno aj COOP Jednota. Rovnako bude mať svoje hypermarkety, supermarkety a menšie obchody v piatok, nedeľu a pondelok zatvorené aj Tesco, počas týchto dní nebude predávať ani online. V nedeľu bude mať podľa webu zatvorené aj čerpacie stanice, v piatok a pondelok ich otvorí.

Zatvorené nebude všade

Neplatí to však pre úplne všetky obchody. Zákon totiž stanovil výnimky, a tak napríklad na staniciach a letiskách môžu byť obchody otvorené.

Tak bude mať na bratislavskom letisku otvorenú svoju predajňu s potravinami počas všetkých štyroch dní sviatkov reťazec Delia. Na Veľký piatok aj Veľkonočný pondelok bude mať otvorené na košickej stanici zase napríklad reťazec Tiger, v iných mestách má zatvorené.

Predávať počas sviatkov môžu aj obchody so suvenírmi či s cestovnými lístkami, ale aj predajne na čerpacích staniciach a lekárne.

Zákaz predaja sa nevzťahuje ani na predajne, v ktorých počas sviatku neobsluhujú zamestnanci, ale ponúka v nich tovar ich majiteľ či živnostník. Fungovať aj počas sviatkov môžu služby, takže reštaurácie, kaviarne, ale aj kiná či fitnescentrá môžu mať otvorené.

Z reťazcov s viacerými obchodmi v Bratislave a okolí tak otvorí niektoré svoje obchody aj v piatok, nedeľu či pondelok napríklad Delia.

Predávať aj počas veľkonočných sviatkov môžu aj veľkoobchody, pretože zákaz sa týka maloobchodného predaja. Štandardne tak, ako počas iných sviatkov, budú mať pre svojich partnerov otvorené prevádzky Metro Cash & Carry.

No nie všetky dni sviatkov. Podľa informácií zverejnených na webe reťazca bude mať pre partnerov štandardné otváracie hodiny v piatok a pondelok, no na druhý deň má distribúciu uzatvorenú. V nedeľu budú predajne Metro zatvorené úplne.

Ľudia si už zvykli

Na Slovensku sa počet dní, počas ktorých je obmedzený maloobchodný predaj, zvýšil v polovici roka 2017. Vtedy sa rozšíril na 15,5 dňa, keď musí ostať veľká väčšina predajní zatvorená.

Väčšina obyvateľov Slovenska sa s väčším počtom dní, keď si nemôžu nakúpiť, zmierila. V prieskume, ktorý urobila začiatkom roka 2018 na vzorke 1012 ľudí agentúra Focus pre Prírodovedeckú fakultu UK v Bratislave, Sociologický ústav SAV a Obchodnú fakultu Ekonomickej univerzity v Bratislave, vyšlo, že takmer 80 % slovenských spotrebiteľov súhlasí s tým, aby počas cirkevných sviatkov bol obmedzený predaj v obchodoch.

Podobne väčšina ľudí súhlasí s obmedzením predaja aj počas iných štátnych sviatkov. Počas vianočných a veľkonočných sviatkov je ich súhlas so zákazom predaja ešte výraznejší – počas Vianoc aj Veľkej noci skôr či rozhodne súhlasí s obmedzením predaja takmer 90 % spotrebiteľov.

Ako za hranicami?

O niečo voľnejšie majú upravený zákaz predaja počas veľkonočných sviatkov v Českej republike. Aj tam síce platí, že nebudú obchody otvorené všetky štyri sviatočné dni, ale zákaz predaja je tam miernejší.

Hoci je aj v Česku Veľký piatok podobne ako Veľkonočný pondelok sviatkom, v piatok nemusia byť obchody zo zákona povinne zatvorené. Zákaz predaja sa počas týchto jarných sviatkov týka povinne len Veľkonočného pondelka, takže na Veľký piatok aj na Veľkonočnú nedeľu budú aj väčšie obchody otvorené.

V Česku navyše platí zákaz predaja počas vybraných sviatkov len pre predajne s plochou viac ako 200 štvorcových metrov. Väčšina menších predajní v Česku preto môže mať aj počas sviatku otvorené.

Zákaz predaja sa podobne ako u nás netýka ani obchodov na staniciach a letiskách, v nemocniciach, lekární, čerpacích staníc.

V Rakúsku budú na Veľkonočnú nedeľu obchody zatvorené, tak ako sú zatvorené aj v iné nedele počas roka. Nenakúpite ani na Veľkonočný pondelok, ktorý je v tejto krajine sviatkom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie