Denník N

Reforma v nemocniciach má šancu, opozícia nie je proti, SaS by v nej aj pokračovala

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Reforma v nemocniciach by mohla mať šancu, aj keď sa zmení vláda, opozičné strany s jej zámerom nemajú problém.

Nemocnice čaká najväčšia reforma za 15 rokov, ohlásila ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská a premiér Peter Pellegrini. S reformou prichádza nominantka Smeru a podpredseda strany menej ako rok pred voľbami a potom, čo Smer šéfuje zdravotníctvu jedenásť z posledných trinástich rokov.

Reforma je naplánovaná na 11 rokov. Veľká zmena – teda rozdelenie nemocníc na lokálne, regionálne a národné, má platiť od roku 2023. Teda až tri roky po parlamentných voľbách, ktoré budú na budúci rok.

Práve dohodnutá reforma nemocníc má šancu prežiť aj budúcu vládu, pretože jej vyjadruje podporu aj súčasná politická opozícia.

O čom je reforma v nemocniciach

Hlavná časť zmeny je, že nie všetky nemocnice budú môcť robiť všetky druhy výkonov, teda napríklad operácií a vyšetrení.

Nemocnice štát rozdelí na tri skupiny: Lokálne by mali byť dostupné do pol hodiny a malo by ich byť 32, regionálnych by malo byť šesť a mali by byť dostupné do hodiny a národné nemocnice by mali byť pre občanov dostupné do dvoch hodín a mali by byť štyri. Ktoré konkrétne nemocnice by mali byť v ktorej skupine, ministerstvo zatiaľ nepovedalo.

Znamená to, že ak dnes môžu aj menšie nemocnice   

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie