Denník N

Premiér dal dobre mienenú radu Lučanskému: Stačia bežné občianske, netreba minúť 13 miliónov

Denisa Saková a prezident policajného zboru Milan Lučanský. Foto – TASR
Denisa Saková a prezident policajného zboru Milan Lučanský. Foto – TASR

Karty s čipom objednal štát, keď ešte Saková pre Kaliňáka riadila informatizáciu. Teraz, keď je ministerkou vnútra ona, majú jej podriadení problém sa tými kartami pripájať do vlastných systémov ministerstva.

Ministerstvo vnútra chce policajtom kúpiť nové služobné preukazy. Policajný prezident Milan Lučanský tvrdí, že ich potrebujú, aby bolo jasné, ktorý policajt a kedy sa pripája do policajných systémov a lustruje ľudí.

Téma sa stala zvlášť aktuálnou, keď sa prevalilo, že na polícii lustrovali zavraždeného novinára Jána Kuciaka a ďalších novinárov. Teraz to vyšetruje policajná inšpekcia.

Premiér a bývalý takzvaný digitálny líder Peter Pellegrini si však myslí, že policajtom netreba nové preukazy za milióny eur. Stačilo by podľa neho využiť občianske preukazy s čipom, ktoré už slúžia na elektronickú komunikáciu so štátom.

„Načo ich teda ministerstvo vnútra vydáva? Ja som odporca nových kartičiek a využime to, čo máme. Potom to nebude stáť ani 13 miliónov eur,“ reagoval Pellegrini na otázku TV Joj.

Dodal ešte, že Lučanskému nič nezatrhol, len mu dáva dobre mienenú radu.

Nekonečná sága s (ne)využívaním eID

Príklad nápadu na nákup nového systému miesto využitia už zaplatených občianskych pripomína,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie