Denník N

Lubyová je jediná ministerka, ktorá s Pellegriniho analytikmi ani nerokuje

Zuzana Baranovičová (vľavo) a Miriama Letovanec z Implementačnej jednotky. Foto – Denník N/Tomáš Benedikovič a Vladimír Šimíček
Zuzana Baranovičová (vľavo) a Miriama Letovanec z Implementačnej jednotky. Foto – Denník N/Tomáš Benedikovič a Vladimír Šimíček

Ministerstvo školstva za rok splnilo päť z 27 opatrení, ktoré mali zvyšovať kvalitu školstva a šetriť peniaze.

Problém ministerstva školstva nie je v tom, že by nevedelo, čo presne má zmeniť, aby školstvo fungovalo lepšie. Vie, že treba lepšie zaplatiť mladých učiteľov. Vie, že treba zrušiť výučbu na druhom stupni v malých školách. Pridať viac praxe do výučby budúcich učiteľov, a po tom, keď začnú učiť, im treba dať viac peňazí za to, ak učia kvalitne.

Takýchto odporúčaní malo vlani ministerstvo splniť podľa zoznamu úloh, ktoré vznikli po diskusiách s analytikmi ministerstva financií, 27. U ministerky Lubyovej a predtým Plavčana o tom vedeli dlhodobo, všetky opatrenia im prikázala urobiť aj vláda a ministerstvo sľúbilo, že to urobí. Nakoniec vlani splnili len päť zo všetkých naplánovaných. Najvýraznejšie splnené opatrenie je, že učiteľom narástli platy.

To, či ministerstvo dodržuje vlastné sľuby, kontroluje takzvaná Implementačná jednotka. Patrí priamo pod premiéra Petra Pellegriniho, komunikuje s úradníkmi či politikmi počas celého roka a pýta si od nich podklady o tom, ako sa im darí alebo skôr nedarí spĺňať opatrenia.

Okrem ministerstva školstva kontrolujú aj zdravotníctvo, dopravu, informatizáciu, životné prostredie či sociálne veci. Všetky ostatné ministerstvá urobili omnoho väčší progres ako školstvo. Ministerka školstva Martina Lubyová je zároveň jediná z ministrov, ktorá nemá záujem s analytikmi osobne hovoriť.

Implementačná jednotka vydala pred dvoma týždňami takmer 190-stranovú správu o tom, čo sa šiestim ministerstvám podarilo naplniť a čo nie. Pre zjednodušenie používajú farebné hodnotenie: opatrenie, ktoré splnili nad 80 percent, je zelené, od 40 na 80 percent žlté, do 40 percent dostanú červenú farbu, a ak neurobili vôbec nič, označia opatrenie bordovou.

A ako dopadlo školstvo? Jeho tabuľka vyzerá ako červené more, kde je občas zelený ostrovček.

Opatrenia pre základné a stredné školy

Denník N sa o príprave správy, vplyve opatrení aj o tom, ako sa k nim stavajú politici, rozprával so Zuzanou Baranovičovou, ktorá pripravovala časť o školstve, a s Miriamou Letovanec, ktorá je šéfkou celej jednotky.

Denník N požiadal o reakciu aj ministerku Lubyovú, ponúkol jej priestor na rozhovor. Odmietla, ako dôvod uviedla časovú zaneprázdnenosť. Ministerka odmieta poskytnúť Denníku N rozhovor od svojho nástupu do funkcie.

Vo vašej poslednej správe ste napísali, že ministerstvo školstva buď vôbec neplní úlohy, ktoré v rámci hodnoty za peniaze dostalo, respektíve je v ich plnení pomalé.

Áno.

Ako toto ministerstvo podľa vás funguje?

V roku 2018 vidíme najmenší posun

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie