Denník N

Rakúska bojovníčka za voľnú nedeľu: Neistý čas odpočinku kazí vzťahy aj zdravie

Koordinátorka rakúskej Aliancie za voľnú nedeľu Maria Langmaierová. Foto - Deník N/Jan Moláček
Koordinátorka rakúskej Aliancie za voľnú nedeľu Maria Langmaierová. Foto – Deník N/Jan Moláček

Aliancia za voľnú nedeľu patrí k najsilnejším lobistickým skupinám v Rakúsku. „V otázke voľnej nedele držia všetci pri sebe. Aj cirkvi a odbory,“ vraví jej koordinátorka.

Na 1. mája otvorené, o týždeň neskôr, 8. mája, zatvorené. Veľký piatok otvorené, Veľkonočný pondelok zatvorené. Sviatočné otváracie časy v Česku nemajú podľa mnohých kritikov žiadnu logiku. Išlo pritom o kompromis medzi úplnou voľnosťou a stavom, aký poznáme napríklad z Rakúska, kde v nedeľu a vo sviatok musia mať obchody až na výnimky zatvorené.

Za to, aby to tak zostalo, v Rakúsku bojuje Aliancia za voľnú nedeľu. Názov môže znieť úsmevne, ide ale o silnú lobistickú skupinu, ktorá združuje veľmi vplyvné organizácie – predovšetkým cirkvi, odbory a voľnočasové spolky. Český Deník N vo Viedni hovoril s koordinátorkou aliancie Mariou Langmaierovou.

Prečo musí byť podľa vás v Rakúsku nedeľa za každú cenu voľným dňom?

Domnievame sa, že voľná nedeľa je niečím, čo v spoločnosti udáva rytmus. Najmä teraz, keď sa čas podriaďuje neoliberálnym požiadavkám, pracovný čas je čím ďalej pružnejší a náš život má čím ďalej menej jasnú časovú štruktúru. Keď sa do veľkej miery líši čas, kedy sú rôzni ľudia v práci a kedy majú, naopak, voľno, komplikuje to rodinný život, priateľské vzťahy, voľnočasové aktivity aj spoločenskú angažovanosť. Je potrebné, aby bol pevne daný čas, kedy majú voľno všetci a budú môcť spolu niečo podniknúť.

Prečo by sa nemohli ľudia sami rozhodnúť, kedy chcú mať voľno?

To je argument, ktorý zaznieva najčastejšie od mladých ľudí – ja chcem mať slobodu rozhodnúť sa sám. My sme však presvedčení, že je to len zdanlivá sloboda. Väčšinou vám to aj tak niekto nalinkuje, nakoniec budete pracovať viac, ako je vašou povinnosťou, a niekto iný bude rozhodovať o tom, kedy budete v práci a kedy budete mať voľno.

Nesmeruje však dnes život všeobecne k väčšej flexibilnosti? Sú také striktné pravidlá v súčasnej spoločnosti ešte únosné?

Práve dnes sú potrebné, práve dnes je potrebnejšie ako kedykoľvek predtým mať pevne daný čas, kedy mám voľno, na ktoré sa môžem spoľahnúť – keď mám istotu, že sa nemusím starať o nič vonkajšie, takú pevnú kotvu. A z rôznych štúdií vieme, že neistota, kedy budem mať čas na odpočinok, vedie k zdravotným problémom, prepracovaniu a problémom vo vzťahoch. Naša aliancia združuje vyše päťdesiat organizácií. Napríklad hasičov, ktorí sú v Rakúsku z deväťdesiatich deviatich percent dobrovoľní. A dobrovoľní hasiči napríklad hovoria, že sa bez voľnej nedele nezaobídu. Nemohli by všetci spoločne cvičiť pre prípad nasadenia.

Spomenuli ste hasičov, ale do aliancie patria aj cirkvi, odbory a veľa voľnočasových organizácií. Takmer to pôsobí, akoby ste boli najsilnejšou lobistickou organizáciou v Rakúsku. Je to tak?

Áno, často sa o nás hovorí, že sme najefektívnejšie a najlepšie organizovaná aliancia. Združujeme totiž názorové prúdy napríklad z cirkvi a odborov, ktoré spolu inde príliš neuvidíte. Ale v otázke voľnej nedele držia všetci spolu.

Ako vaše hnutie vzniklo? Nedeľa bola vždy voľná, pred sto rokmi by o tom nikto nepochyboval. Kedy sa objavila potreba bojovať za to, aby voľná zostala?

Vo viacerých okolitých štátoch voľná nie je a tiež na úrovni Európskej únie sa pred približne dvadsiatimi rokmi prijalo rozhodnutie, že voľným dňom nemusí byť nutne nedeľa, ale aj ľubovoľný iný deň. To v Rakúsku motivovalo cirkvi a odbory, aby proti tomu vystúpili, pretože ide jednak o zamestnancov, jednak o veriacich, ktorí chodia do kostola.

A ako vyzerajú vaše aktivity? Čo konkrétne robíte?

Napríklad vlani prišli dvaja poslanci s návrhom, aby sa horná hranica zákonom povoleného pracovného času zvýšila z ôsmich na

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozhovory

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie