Denník N

Pre dnešných študentov nebude jednoduché si nájsť a udržať prácu. No teraz to môžu zmeniť.

Pokrok nevyhnutne prináša zmeny a tie sa odrazia najmä na trhu práce. Umelá inteligencia, automatizácia, robotizácia – to všetko v blízkej budúcnosti zmení potreby zamestnávateľov a mladí ľudia sa budú musieť vedieť adaptovať, aby sa na trhu práce dokázali uplatniť. Je to dôležité najmä preto, že Slovensko je spomedzi krajín OECD najviac ohrozené automatizáciou práce – automatizovaných môže byť až 53% pracovných miest. Pomocou rôznych inovácií by sa však Slovensko mohlo v roku 2025 stať digitálnym lídrom.

Všetky tieto informácie a ako sa zariadiť, aby sa vás táto potencionálna hrozba netýkala, sa rozhodla sprostredkovať dnešným stredoškolákom skupina mladých, iniciatívnych ľudí prostredníctvo konferencie BeREADY FOR THE FUTURE zameranej na budúcnosť trhu práce a pracovného prostredia.

Dominik Hamaj, Peter NeumannBarbora Hamajová pripravili v spolupráci so študentským parlamentom Ekonomickej univerzity v Bratislave informáciami nabitú konferenciu, na ktorej vďaka hlavnému partnerovi MATADOR Group získalo viac ako 600 stredoškolákov prehľad o aktuálnych trendoch na trhu práce, ale aj o možných scenároch budúcnosti a zvýšila sa tak pravdepodobnosť, že budú schopní vybrať si svoje kariérne zameranie tak, aby sa na trhu práce úspešne uchytili a následne aj udržali.

Na konferencii vystúpilo dokopy 11 expertov, ktorí sa so študentmi podelili o svoje skúsenosti a cenné informácie o tom, ako uspieť na meniacom sa trhu práce. Študentov naučili ako napísať vynikajúce CV a ako zaujať nie len Google. Hovorilo sa o možnostiach umelej inteligencie: o príležitostiach, ktoré prináša nielen pre investorov a podnikateľov, ale aj pre študentov. Ďalší zdôrazňovali potrebu adaptácie a schopnosť nadobúdať digitálne zručnosti a dozvedeli sa aj, na ktoré oblasti by sa mi ponovom začať zameriavať, pokiaľ chcú byť o 5-10 rokov pre zamestnávateľov naozaj atraktívni.

 

Okrem prednášok s expertmi sa študenti zúčastnili aj Cambridge Study workshopu, kde sa naučili, ako napísať motivačný list, vďaka ktorému sa dostanú na vysnené štúdium v zahraničí a ktorý im pomôže k lepšiemu uplatneniu. Workshop mal síce pôvodne trvať hodinu, ale keďže sa študenti chopili tejto príležitosti a neprestávali klásť otázky, trval nakoniec viac ako dve hodiny.

Organizátori považujú konferenciu za veľký úspech, ktorý by podľa ich slov bez výraznej pomoci spoločnosti MATADOR Group nebol možný. „Sme veľmi vďační, že pri historicky prvom ročníku nám tak renomovaná spoločnosť akou je Matador verila a bola ochotná celú konferenciu podporiť. “, povedal Dominik, jeden z organizátorov konferencie. Organizátori taktiež ďalej ďakovali všetkým rečníkom, partnerským organizáciám a všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na jej bezproblémovom priebehu.

Na ďalšiu konferenciu sa môžete tešiť už tento november v Košiciach a veríme tomu, že bude ešte veľkolepejšia ako tá bratislavská.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie