Denník N

Dá sa do júla stihnúť prechod na eKasu? Aj najväčší výrobca vraví, že všetci to nestihnú

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Aktualizované v sobotu 15:32 – Všetci podnikatelia, ktorí majú registračnú pokladnicu, musia do konca júna stihnúť jej upgrade na eKasu alebo si kúpiť novú online pokladnicu. Najväčší výrobca pokladníc, prešovský Elcom, už otvorene hovorí, že prechod na eKasu sa dovtedy u všetkých podnikateľov stihnúť nedá. Minister financií úpravu nechystá.

Vladimír je majiteľom väčšej reštaurácie v bratislavskom Ružinove. Vysvetľuje, že hoci už pred dvoma mesiacmi svojej servisnej firme potvrdil, že chce prerobiť registračnú pokladnicu na eKasu, servisáci mu zatiaľ nedali ani len termín možnej prerábky.

Hrozí mu tak, že buď nedodrží zákon a môže dokonca prísť o podnikateľskú licenciu, alebo bude musieť na začiatku júla svoj podnik na nejaký čas zavrieť. Podobne ako ďalšie tisíce podnikateľov, ktorí používajú elektronickú registračnú pokladnicu (ERP), aj on musí do 30. júna zabezpečiť, aby jeho zamestnanci vydávali zákazníkom bločky už len z online pripojenej pokladnice, teda z eKasy.

Isté je, že Vladimír, takisto ako desiatky tisíc ďalších podnikateľov v podobnej situácii, to navyše nemá vo svojich rukách.

„Termín neviem, lebo výrobca ešte našej servisnej firme nedodal chránené dátové úložisko, ktoré sa musí nainštalovať do registračnej pokladnice. A nie je ani jasné, kedy to dodá,“ hovorí Vladimír.

Chránené dátové úložisko je dôležitou súčasťou online pokladnice, nezmazateľne sa doňho zapisujú údaje z bločkov, ktoré sa odosielajú aj finančnej správe.

Pracovník servisnej firmy Vladimírovi povedal, že v krajnom prípade mu vie ponúknuť nové riešenie od iného dodávateľa, no bude to drahšie ako prerábka starej pokladnice, ktorá by ho stála 250 eur. Nové riešenie by ho vyšlo minimálne na 350 eur.

„Viac ako výmeny hardvéru sa obávam toho, ako to zvládne gastrosoftvér, či nový systém bude vedieť aj potom zvlášť evidovať tovar, stoly, sklad. Mám tam celé skladové hospodárstvo. Termín, ktorý dal štát, je veľmi tesný,“ hovorí.

Termín je na hrane

Medzi podnikateľmi sa čoraz hlasnejšie hovorí, že do 30. júna sa nedá stihnúť prerábka alebo výmena všetkých registračných pokladníc, ktoré sa dnes využívajú.

Podľa údajov finančnej správy sa na trhu používa ešte okolo 135-tisíc ERP (údaje sú k 15. máju), ktoré bude treba upgradnúť alebo vymeniť. Je to stále také veľké číslo, že je dosť pravdepodobné, že to servisní technici za zostávajúci mesiac a pol nestihnú spraviť.

Zvlášť v situácii, keď najväčší výrobca pokladníc, prešovská firma Elcom, s dodávkou certifikovaných pokladničných

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie