Denník N

Pediatrička s 25-ročnou praxou utiekla pred vojnou na Donbase. Lekári u nás chýbajú, jej neuznali diplomy

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Karlova univerzita v Prahe diplomy Viktoriyi Dmytrukovej uznala, u nás jej ministerstvo školstva žiadosti zamieta.

Pozerali ste filmy z druhej svetovej vojny? Viete si predstaviť zábery, ako mestom tiahnu okupanti so zbraňami? Pred štyrmi rokmi sa to dialo aj v Donecku. Pre pediatričku Viktoriyu Dmytrukovú to bola chvíľa, keď sa s rodinou rozhodla odísť z Ukrajiny. Dnes žije na Slovensku.

O vojne Viktoriya Dmytruková hovoriť nechce. Kým sa vojna nezačala, pracovala v doneckej nemocnici. Po niekoľkých mesiacoch bojov sa presunuli s manželom aj dvomi synmi do Ľvova, teda neďaleko našej hranice. Keď jej manžel dostal ponuku pracovať v Bratislave, presťahovali sa na Slovensko. Jej aj manželovi rodičia ostali na Ukrajine.

Od príchodu k nám v roku 2015 lekárka bojuje s byrokraciou a nezáujmom úradníkov. Ide jej o to, aby jej ministerstvo školstva uznalo diplomy, ktoré získala vo svojej vlasti. Dvakrát ju odmietli, teraz sa opäť odvolala. Diplomy jej nechce Slovensko uznať ani potom, čo jej ich uznala Karlova univerzita v Prahe. Naše ministerstvo školstva to vidí inak.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak sa to nezmení, pôjde do Česka

S Viktoriyou Dmytrukovou a jej manželom sme sa stretli v bratislavskej kaviarni. Už predtým ako prišli do Bratislavy, sa začali učiť slovenčinu. Ich dvaja synovia už hovoria oveľa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie