Denník N

Lubyová sa pýta, či chcú ľudia povinnú škôlku od päť rokov. Čo odpovedajú odborníci? (anketa)

Foto - Tasr
Foto – Tasr

Povinnú škôlku pre päťročné deti má parlament schváliť bez odbornej diskusie. Názory verejnosti chce ministerstvo školstva zistiť na sociálnej sieti.

Povinná škôlka pre deti od päť rokov sa má zaviesť bez diskusie. Návrh na jej zavedenie predložili do parlamentu poslanci, nešiel teda štandardným legislatívnym procesom, počas ktorého by sa k nemu mohli vyjadrovať všetci, ktorých sa zmena dotkne.

Teraz ministerstvo školstva, ktoré vedie Martina Lubyová (nominantka SNS), zverejnilo na svojom Facebooku anketu, kde kladie podľa mnohých manipulatívnu otázku. Znie: Ste za zavedenie povinnej predškolskej dochádzky, a teda deti sa budú vzdelávať v rukách odborníkov, alebo proti?

Ministerstvo tvrdí, že cieľom ankety je zistiť názor verejnosti, „keďže sa táto otázka dotýka prakticky celej spoločnosti“. Anketa podľa vyjadrenia ministerstva slúži len pre interné potreby a má informatívny charakter, zapojiť do nej sa dá ešte 5 dní.

„V súvislosti so spustením ankety ministerstvo školstva víta množstvo podnetov zo strany verejnosti, ku ktorým sa vyjadrí pani ministerka vo svojom videu,“ napísal tlačový odbor ministerstva.

Na otázku, či požiadajú poslancov o stiahnutie tejto novely, aby mohla prebehnúť bežná diskusia,  ministerstvo povedalo, že postup je plne v kompetencii poslancov, ktorí návrh predložili.

Keďže pred prípravou a predložením zákona neprebehla odborná diskusia, Denník N oslovil viacerých odborníkov, aby odpovedali na dve otázky:

  1. Mala by byť zavedená povinná predškolská dochádzka pre päťročné deti? Aké má výhody a aké nevýhody?
  2. Ako hodnotíte postup ministerstva školstva  pri príprave zákona? (bez diskusie pred predložením a následná anketa na Facebooku)

Viera Kalmárová, hlavná  školská inšpektorka

  1. Som jednoznačným stúpencom zámeru zaviesť povinné predškolské vzdelávanie pre uvedenú vekovú kategóriu detí. Existuje viacero serióznych výskumov,

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Jasle a škôlky

Školstvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie