Denník N

Google obmedzí podporu Androidu v telefónoch Huawei, dotkne sa to najmä nových používateľov

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Súčasní používatelia môžu stratiť možnosť aktualizácie systému, tí budúci aj prístup k aplikáciám Google Maps či YouTube.

Ak si v budúcnosti kúpite mobilný telefón Huawei s operačným systémom Android, možno si tam nebudete môcť nainštalovať aplikácie ako Google Chrome, YouTube či Google Maps. Vyplýva to z posledného vývoja studenej vojny medzi americkou vládou a čínskou spoločnosťou, ktorá je druhým najväčším predajcom smartfónov na svete.

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa minulý týždeň zaradila Huawei medzi spoločnosti, s ktorými americké firmy nemôžu robiť biznis bez toho, aby to schválilo ministerstvo obchodu.

Spoločnosť Google, ktorá vyrába operačný systém Android, v pondelok oznámila, že bude „dodržiavať vládne nariadenie a vyhodnocuje jeho dôsledky“. Podľa zdrojov Reuters to znamená, že americký technologický gigant obmedzuje obchod s čínskou firmou a prestane poskytovať technickú podporu pre Androidy v smartfónoch Huawei či Honor.

„Pri Androidoch sú najproblémovejšie aktualizácie. Google ich síce môže vydať, no následne ich musia implementovať výrobcovia telefónu. Telefóny od Huaweia tak už nebudú môcť dostávať nové verzie systému Android. Ak by sa našla slabina, ktorá bude opravená v novej verzii, tieto telefóny tak ostanú naďalej zraniteľné,“ povedal pre Denník N Tomáš Volný, etický heker zo spoločnosti Citadelo.

Keďže Android je open-source platforma, Huawei zareagoval, že bude pokračovať

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Huawei

Technológie

Ekonomika, Svet, Veda

Teraz najčítanejšie