Denník N

Kalavská odsúva veľkú reformu nemocníc. Možnosť, že ju schvália, sa zmenšuje

Premiér Peter Pellegrini a ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská, keď spolu pred rokom predstavili veľkú reformu nemocníc. Foto – TASR
Premiér Peter Pellegrini a ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská, keď spolu pred rokom predstavili veľkú reformu nemocníc. Foto – TASR

Stanovenie minimálnych počtov výkonov na oddeleniach či jasné rozdelenie nemocníc na Slovensku sa odkladajú.

Pred mesiacom a pol premiér Peter Pellegrini a ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská na tlačovej konferencii opisovali veľkú reformu v nemocniciach, takzvanú stratifikáciu. Má zabezpečiť, aby všetky nemocnice nerobili všetky činnosti, ale aby sa špecializovali, ako aj to, aby sa určili minimálne počty výkonov, ktoré musia oddelenia urobiť. Platí totiž, že čím väčšiu prax s výkonom lekári majú, tým je to pre pacienta bezpečnejšie.

V polovici apríla Pellegrini povedal, že môžu oficiálne oznámiť spustenie tejto reformy. Ministerstvo zdravotníctva pripravilo zákon a aj opozícia hovorila, že reformu treba.

Vláda mala pôvodne nový zákon prerokovať v stredu 29. mája. Do konca mája sa totiž do parlamentu musia odovzdať zákony, ktoré majú poslanci schvaľovať na júnovej schôdzi.

Nakoniec však z toho nič nebude. Ministerka Kalavská v stredu zákon nepredloží a nestihne tak ani júnovú schôdzu.

Čím bližšie budú marcové parlamentné voľby, tým

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie