Denník N

Má štát ešte viac zvýhodniť sporenie si na dôchodok cez burzy? Kamenický je proti

Ladislav Kamenický a Peter Kažimír. Foto - TASR
Ladislav Kamenický a Peter Kažimír. Foto – TASR

Minister financií Kamenický si nemyslí, že je správne daňovo zvýhodniť príspevky na dlhodobé investičné sporenie. Jeho predchodca Kažimír nad tým uvažoval, za by boli zjavne aj analytici NBS.

Poplatky do druhého dôchodkového piliera platia ľudia povinne, a preto z nich, samozrejme, neplatia dane. Štát zvýhodňuje aj takzvaný tretí pilier – ak ste klientom doplnkovej dôchodkovej spoločnosti, príspevky doň sú daňovo zvýhodnené. Mal by sa štát rovnako správať aj k tomu, keď si dlhodobo sporíte cez obchodníka s cennými papiermi, čiže keď mu pravidelne posielate peniaze, aby on za vás nakupoval akcie?

Exminister financií Peter Kažimír nad tým uvažoval, no jeho nástupca Ladislav Kamenický to stopol.

Ako to je dnes: Kto investuje povedzme 100 eur mesačne cez obchodníka s cennými papiermi, má výber z dvoch zvýhodnených možností:

1. Ak sa zaviaže, že bude takto sporiť 15 rokov a rozhodne sa teda pre takzvané dlhodobé investičné sporenie, odmenou za to mu bude to, že po 15 rokoch z toho, čo zarobí, nezaplatí štátu daň.

Táto výhoda bola zavedená v roku 2016, ročný príspevok nemôže prevýšiť 3000 eur.

2. Kto sa nezaviaže na 15 rokov a bude platiť spomínaných 100 eur mesačne, môže získať daňovú výhodu aj tak. Stačí, ak nakúpený cenný papier podrží aspoň rok, štátu potom daň z výnosu nezaplatí.

Samozrejme, že skoro každý, kto takto investuje cez obchodníka, si vyberie túto druhú možnosť.

Záujmom štátu však je, aby si ľudia sporili dlhodobo. Kažimír preto po debatách s Asociáciou obchodníkov s cennými papiermi (AOCP) uvažoval, že by štát dlhodobé investovanie cez obchodníkov s cennými papiermi a banky podporil.

To znamená, že daňovo výhodnejší by bol nielen výstup (nulové zdanenie výnosov), ale už aj príspevky, podobne ako je to pri doplnkovom dôchodkovom sporení (v treťom pilieri). Motivoval by tým zamestnávateľov, aby prispievali zamestnancom aj na dlhodobé investičné sporenie.

Ministerstvo financií malo dokonca tento návrh už vo vládnom pláne úloh na rok 2019. Nový minister financií Kamenický sa však rozhodol túto úlohu zrušiť.

Minister Kamenický to v utorok po rokovaní vlády vysvetľoval tak, že to žiadajú obchodníci s cennými papiermi, ktorí by chceli nejaké zvýhodnenie.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie