Denník N

Vyskúšal som život s elektrickým autom. Komu sa už vyplatí a kto v ňom bude trpieť?

Ilustrácia pre N - Hedviga Gutierrez
Ilustrácia pre N – Hedviga Gutierrez

Čakal som, že ma šoférovanie bude viac baviť. Nečakal som, že budem vinou elektrického auta priberať.

Šiesty zo série 11 textov o budúcnosti automobilov

Pred očami sa mi mihajú tmavé machule, je mi na zvracanie a na tvári mám to, čo slovník Urban Dictionary definuje ako „Tesla úškrn“. Teda „nedobrovoľný, ale príjemný fyzický prejav, ktorý človek zažíva pri zrýchlení v aute značky Tesla“.

Podobá sa to zážitku, keď prvýkrát sedíte v štartujúcom lietadle. Všetci majitelia elektrických áut majú spoločné to, že vám zrýchlenie svojho auta určite hneď predvedú. Či chcete alebo nie.

Vymenil som svoje benzínové auto na pár týždňov za rôzne typy elektrických, aby som zistil, čím ďalším sa ešte odlišujú. A aký jednoduchý alebo naopak zložitý je dnes na Slovensku bežný život, keď musíte zastavovanie na čerpacej stanici vymeniť za pátranie po nabíjačkách.

Foto – Adobestock

Vzzzzzzzm.

Sú veci, na ktoré si po presadnutí z benzínového do elektrického auta musíte zvyknúť. Pri brzdení sa napríklad dobíjajú batérie, takže brzda reaguje inak, keď je batéria plná, a inak, keď je takmer prázdna.

Jediným väčším problémom je naučiť sa sebaovládaniu. Elektrický motor sa od spaľovacieho z praktického hľadiska odlišuje najmä tým, že ho nemusíte „dostávať do otáčok“. Výkon máte k dispozícii okamžite. Lacné elektrické auto je subjektívne oveľa živšie ako drahé benzínové.

Prvý týždeň jazdím na Volkswagene e-up, čo je mini auto, ktoré sa na nič nehrá – zvonka skromné, zvnútra úplne sparťanské. Namiesto elegantného decentného vzzzzzzzm alebo šššššššš, ktoré si užívate v bežných elektrických autách (cítim sa ako v lietadle, hovorí moja manželka), vydáva zvuk skôr ako prestarnutá elektrická lokomotíva u národného prepravcu.

Avšak ak aj v tomto lacnom aute stlačíte po naskočení zelenej plyn na podlahu, necháte ďaleko za sebou BMW, ktoré bolo na križovatke vo vedľajšom pruhu. Čo je ešte lepšie, BMW bude pri akcelerácii revať a vypúšťať čierne kúdole dymu z výfuku, kým vy odídete úplne potichu a elegantne. Auto sa hýbe ako v sci-fi rozprávkach z nášho detstva, je to ako

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Budúcnosť automobilov

Ekonomika

Teraz najčítanejšie