Denník N

Výrobca online pokladníc: Nedával by som na zavedenie eKasy ďalší polrok, nič sa tým nevyrieši

Jozef Škorvánek.
Jozef Škorvánek.

Jozef Škorvánek je majiteľom firmy A3 Soft, ktorá vyrába online pokladnice FiskalPRO. V rozhovore vysvetľuje, čo je podľa neho dôvodom, že nie všetci podnikatelia stihnú prejsť na online pokladnice do 30. júna. Hovorí tiež,

  • prečo nie je dobrý nápad predĺžiť termín na zavedenie online pokladníc do 1. januára 2020,
  • či je na trhu dosť certifikovaných riešení,
  • či eKasa pomôže výrazne znížiť daňové podvody,
  • ako prebiehal proces certifikácie eKasy na finančnej správe a aké pravidlá platili predtým,
  • prečo sa vo firme rozhodli aj pre chránené dátové úložisko od firmy CHDU,
  • ako sa správajú podnikatelia, ktorí musia prejsť na eKasu.

Finančná správa už dala verejne najavo, že ak podnikateľ nezanedbá svoje povinnosti a registruje pokladnicu, nebude ho trestať, ak 1. júla nebude mať ešte online pokladnicu, teda eKasu. Čo si o tom myslíte?

Podľa mňa bolo potrebné k tomu urobiť nejaké vyjadrenie, lebo napätie stúpa. Myslím si, že k tejto situácii došlo preto, lebo niektorým veľkým výrobcom sa nepodarilo certifikovať všetky svoje riešenia. Sú medzi nimi také, ktoré vo svojich riešeniach podporovali dodávatelia softvérov, ktoré sú na trhu celkom rozšírené. Softvérové domy, teda dodávatelia účtovných či skladových systémov, dosť dlho vyčkávali, kým veľkí dodávatelia riešení, ktoré ich systémy podporujú, získajú certifikáciu na svoje pokladnice. Riešenia, ktoré už boli certifikované, nechceli integrovať, lebo veď tradiční výrobcovia niečo dodajú. Podnikatelia sa tak trochu stali ich rukojemníkmi. Je pravda, že síce na trhu prevládajú klasické tlačidlové registračné pokladnice od spoločnosti Elcom, ale dosť veľká časť trhu používa nejaký softvér.

Hovoríme o reštauráciách, obchodoch..

Áno, väčšina reštaurácií má už dnes nejaký softvér, v ktorom má evidenciu stolov, receptúr, pracujú v ňom s otvorenými účtami, majú tam skladové hospodárstvo a podobne. Zmeniť softvérové riešenie nie je jednoduché, majú na to naviazané procesy, vyškolených ľudí, bola by to pre nich príliš zložitá zmena. Preto si myslím, že je dobré, že finančná správa urobila toto vyjadrenie. Softvérové domy boli tvrdohlavé, dlho vyčkávali, nechceli integrovať ďalšie riešenia, no už sa trochu spamätali a nebránia sa integrácii riešení, ktoré sú už certifikované.

Aj podľa toho, čo hovoríte, sa do konca júna prechod na eKasu asi nedá stihnúť. Mal by sa termín posunúť o pol roka, čo navrhuje opozícia?

Vôbec by som nedával ďalší polrok na to, lebo nič sa tým nevyrieši.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

eKasa

Ekonomika

Teraz najčítanejšie