Denník N

Koaliční partneri sa dohodli na predvolebnom balíčku, podľa Fica bude stáť pol miliardy

Foto - TASR
Foto – TASR

Smer, Most a SNS sa dohodli na 15-percentnej dani pre podnikateľov s obratom do 100-tisíc eur, vyššom rodičovskom príspevku a vyššej daňovej odpočítateľnej položke pre fyzické osoby.

Minister financií Ladislav Kamenický nedávno povedal, že koaličný balíček nebude v roku 2020 stáť viac ako 500 – 600 miliónov eur, čo je viac ako približne pol percenta HDP.

„V tomto okamihu môžem potvrdiť, že celkové výdavky na sociálne opatrenia, ktoré dohodli predstavitelia vládnej koalície, sú okolo 500 – 550 miliónov eur,“ povedal po dnešnej koaličnej rade predseda Smeru Robert Fico. „To je všetko dohodnuté,“ povedal Fico.

Ficom spomenuté číslo približne zodpovedá tomu, koľko je súčet odhadu spoločných dosahov vyššieho rodičovského príspevku, nižšej dane pre firmy a zvýšenia nezdaniteľnej časti na daňovníka. Ide o najdrahšie z pripravovaných opatrení, ostatné by celkové náklady mali ovplyvniť len rádovo v desiatkach miliónov eur.

„Žiadne 1,2 miliardy, v žiadnom prípade, my sme preto nepodali napríklad náš druhý návrh,“ vysvetľoval šéf Mosta-Híd Bugár ešte v nedeľu v diskusnej relácii O 5 minút 12. Bugár zrejme hovoril o znížení invalidného poistenia o 1 percento, čo strana avizovala, ale taký návrh nakoniec do parlamentu nepredložila.

Spomínaných 1,2 miliardy sa objavilo v čase, keď šéf SNS Andrej Danko povedal, že chcú všetkým firmám znížiť sadzbu dane z 21 na 15 % a DPH na všetky potraviny znížiť na 10 %.

No potom sa začalo z opatrení škrtať. Čo má byť teda v koaličnom predvolebnom balíčku?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie