Denník N

Glváčovo tajomstvo: chystali biznis pre firmu blízku Ficovmu kamarátovi, vzbúrili sa však vojaci

S nástupom Martina Glváča na obranu v roku 2012 prišla aj éra nových obchodov pre bývalú firmu Miroslava Výboha. Foto - TASR;N – Vladimír Šimíček
S nástupom Martina Glváča na obranu v roku 2012 prišla aj éra nových obchodov pre bývalú firmu Miroslava Výboha. Foto – TASR;N – Vladimír Šimíček

Jeden z najdôležitejších ľudí v Smere ešte ako minister obrany schválil modernizáciu starých sovietskych radarov za milióny eur, ktoré mali prúdiť cez firmu založenú Miroslavom Výbohom. Utajený plán zastavila vzbura vojenských expertov a sankcie uvalené na Ruskú federáciu.

Keď po voľbách 2012 poslal Robert Fico na ministerstvo obrany Martina Glváča, bolo to prekvapenie. Vyštudovaný právnik s modrou knižkou sa o vojsko dovtedy nezaujímal. Denné procedúry ho nudili, na stretnutia do Bruselu posielal podriadených, namiesto služobného BMW sa radšej nechal voziť v súkromnom range roveri.

Po voľbách 2016 zase bez väčšej pozornosti z obrany odišiel. Zvolili ho za podpredsedu parlamentu, a keby sa pre „selfíčka“ posielané obvinenej Alene Zsuszovej nestal začiatkom tohto roka hitom Facebooku, väčšina verejnosti by si ho sotva všímala.

Denník N teraz získal dokumenty opisujúce doteraz neznámy príbeh okolo tohto politika, ktorý patrí medzi najvplyvnejších ľudí v Smere. Vyplýva z nich podozrenie, že Glváč mal na ministerstve obrany aj jedno doteraz nepriznané poslanie: zabezpečiť čo najviac biznisu pre spoločnosť Willing.

To je firma, ktorú založil a dlhé roky vlastnil Miroslav Výboh, obchodník a zbrojár, ktorého Fico v lete 2014 označil za svojho priateľa. „Nebudem sa tváriť, že nie je môj priateľ, poznám ho 20 rokov, nebudem ľudí zatracovať,“ povedal vtedy Fico.

Dokumenty ukazujú, že Glváč v roku 2013 odsúhlasil plán investovať milióny eur do starých radarov sovietskej výroby P-37, z čoho by profitovala práve firma Willing.

Projekt však narazil na silný odpor vojakov, ktorí

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Martin Glváč

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie