Denník N

Pellegriniho analytička: Po dvoch rokoch som si povedala, že ani to ďakujem nečakám

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Šéfka Implementačnej jednotky hodnotí dva roky práce svojho tímu, ktorý dozerá na to, ako ministerstvá dodržiavajú hodnotu za peniaze.

Miriama Letovanec už dva roky šéfuje tímu analytikov Implementačnej jednotky. Spolu kontrolujú, či ministerstvá dodržiavajú vlastné sľuby a plnia úlohy, ktoré im vyplývajú zo skúmaní tímov hodnoty za peniaze.

Hovorí, že odkedy prešli z úradu podpredsedu vlády pod úrad vlády premiéra Pellegriniho, nielen politici, ale aj úradníci ich berú inak, ich autorita stúpla. No keď úradníkom pripomenú, že niečo mali spraviť už pred troma mesiacmi, dozvedia sa napríklad, že sú chybou v systéme.

Letovanec v rozhovore tiež vysvetľuje:

  • ako vníma to, že ministerka zdravotníctva dostane na reformu viac času,
  • či súhlasí s tým, že táto krajina nie je pre starých a chorých ľudí,
  • kedy bude vláda vedieť, ktoré diaľnice a cesty sú pre ňu prioritou.

Implementačná jednotka funguje dva roky, berú vás už úradníci vážne?

Myslím, že áno. Už štvrtýkrát sa nám podarilo vydať implementačnú správu, ktorá opisuje, ako sa opatrenia hodnoty za peniaze, ku ktorým sa zaviazali ministerstvá, reálne napĺňajú. Dôležité je, že naše argumenty staviame na ich dátach. Druhá odpoveď na vašu otázku sú politici. Ich záujem vnímame podľa toho, akú majú ochotu sa s nami stretávať a diskutovať.

Skúste príklad.

Nedávno sme sa stretli s ministrom životného prostredia Lászlóom Sólymosom (Most-Híd) kvôli výzve pána premiéra na dobudovanie kanalizácií. Podkladom na začatie tejto diskusie bola naša správa za rok 2018.

Je komunikácia s politikmi jednoduchšia, ako keď ste začínali?

Áno. Fungujeme dva roky, čo z pohľadu súkromných firiem alebo aj verejného sektora neznamená nič. Ale podarilo sa nám v systéme usídliť. Sme súčasťou riadenia verejných financií na Slovensku. Naša správa bude od roku 2020 povinnou súčasťou rozpočtu.

Ale nebude to zrejme také jednoduché, aj vy sami hovoríte, že vám dávajú rôzne mená, napríklad, že ste chyba v systéme. V blogu ste napísali, že vás nemajú radi ani na vlastnom úrade.

Nie je to jednoduché, lebo každá zmena bolí a prináša so sebou prirodzený odpor v systéme. Hodnota za peniaze je nový a moderný prístup k riadeniu krajiny. Takéto niečo sme tu za vyše 20 rokov nemali. Sme externá kontrola ministerstiev, v rámci ktorej sledujeme, ako sa opatrenia zavádzajú do praxe. Máme aj iné kontrolné orgány, ale my predstavujeme najcitlivejšiu formu kontroly.

V čom?

Kontrolujeme priebežne, sledujeme termíny a vecné plnenie opatrení, ktoré schvaľuje vláda. Často vznikajú posuny termínov kvôli procesom vo vnútri ministerstva alebo aj vplyvom zvonku – činnosťou záujmových skupín. Ale termíny do implementačných plánov si dávajú samy ministerstvá a je podľa nás dôležité, aby ich potom aj dodržiavali. Na to, či a ako to plnia, poukazuje naša správa. Ale keď prídeme na ministerstvo, aby sme im povedali, že mali niečo urobiť už pred tromi mesiacmi a stále to nie je, vzbudzuje to nie veľmi pozitívnu reakciu. To je úplne prirodzené.

Ako na to reagujú?

Buď im radíme, ako zrýchliť, zväčša vtedy riešime problém pri spolupráci viacerých ministerstiev. Napríklad, ak jedno ministerstvo napíše druhému, a to mu týždne alebo mesiace neodpovedá, tak niekedy robíme poštárov. Prídeme na ministerstvo, ktoré neodpovedá, a pripomenieme im, že tam majú list, na ktorý by mali odpovedať. Ale to tiež nie každý vezme konštruktívne.

Prečo majú ministerstvá taký problém spolu komunikovať a spolupracovať?

So spoluprácou majú problém všetky ministerstvá. My sledujeme len hodnotu za peniaze, nie všetky priority. Niektoré ministerstvá jednoducho nemajú hodnotu za peniaze ako prioritu. Ďalšia vec je kvalita úradníkov,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Hodnota za peniaze

Rozhovory

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie