Denník N

Banky už nemajú na výber: buď menšie zisky, alebo drahšie hypotéky

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Veľmi nízke úroky slovenských hypoték bankám až tak neprekážali, kým nových úverov neustále pribúdalo. Tento rok sa však rast zastavil, a všetci preto čakajú už len na to, kto zdražie prvý.

Dva roky sa v médiách aj medzi bankármi opakovali predpovede, že úroky na slovenské hypotéky už-už porastú, lebo Európska centrálna banka skončí s politikou lacných peňazí.

Nič také sa však nestalo. ECB úroky drží, no minimálne jeden veľký dôvod na drahšie hypotéky je už viditeľný. Slovenským bankám hrozí prepad ziskovosti a jediná cesta, ako sa mu vyhnúť, je vypýtať si od svojich klientov viac na úrokoch.

Prečo práve teraz? Nových pôžičiek na bývanie pribúdalo bankám posledné roky dosť na to, aby to ich profit chránilo pred klesajúcimi príjmami z čistých úrokov. Čistý úrok je rozdiel medzi cenou, ktorú dostane banka, a cenou peňazí, ktoré si banka požičiava.

Minulý rok sa to však začalo lámať. Nových úverov je menej. Nie je to ešte okaté, no rásť tak ako doteraz sa už nebude dať. Klienti si to preto môžu všimnúť na sadzbách.

Čaká sa, kto bude prvý

Bankári

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie