Denník N

Štátna poisťovňa prinútila nemocnice ukázať, čo vedia robiť dobre a čo nie

Ilustračné foto – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto – Tomáš Benedikovič

Všeobecná zdravotná sa dohodla s 26 nemocnicami o potrebe minimálnych počtov výkonov. Začína tak reformu bez ministerstva. Ministerka zdravotníctva reaguje odkazom, že na reguláciu tu je ona.

Ak by ste si mali vybrať, či chcete mať nemocnicu blízko alebo chcete, aby sa o vás staral lekár s bohatými skúsenosťami, čo by ste si vybrali?

Takto dnes stojí otázka pri reforme nemocníc, takzvanej stratifikácii. Ak by naozaj prebehla, znamenalo by to, že lekár by bol pre mnohých pacientov ďalej ako dnes, ale mali by mať záruku, že bude skúsený.

Oddelenie by totiž mohlo mať zmluvu len vtedy, ak by splnilo minimálne požiadavky na počet medicínskych výkonov.

Zjednodušene: ak sa na oddelení v nemocnici ročne narodí napríklad 500 detí, budú mať lekári, sestry aj pôrodné asistentky viac skúseností ako na oddelení, kde sa ročne narodí 300 detí. A teda budú napríklad vedieť lepšie a rýchlejšie odhadnúť, že pri pôrode nastal problém, alebo že je všetko v poriadku a netreba do priebehu pôrodu zasahovať. Toto tvrdenie potvrdzujú opakovane aj vedecké štúdie a pri rozhodovaní o zdravotníctve sa v mnohých krajinách stalo štandardom.

Na druhej strane sú však primátori a pacienti, ktorí budú, prirodzene, hovoriť, že za niektorými lekármi budú musieť do nemocnice cestovať ďalej. Budú mať pravdu. A práve táto časť sa dá politicky ťažko presadiť, lebo treba vysvetľovať, že za diaľku majú pacienti dostať lepšiu starostlivosť.

Zákon, ktorý by mal zmeny v nemocniciach priniesť, zatiaľ neschválila ani vláda; návrh je momentálne na pripomienkovaní. Presadiť zákon v parlamente môže byť ešte zložitejšie.

Aj napriek tomu, že zákon ešte neplatí, štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa už robí prvé kroky, ktoré by mali viesť k reforme.

Dohoda s 26 nemocnicami

Ako to robí? Poisťovne pravidelne rokujú s nemocnicami o dodatkoch k zmluvám. V nich najčastejšie riešia,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie