Denník N

Saková nevyhlásila tender na ešpézetky. Hrozí, že zostaneme vazalom superziskového dodávateľa

Foto – TASR
Foto – TASR

Slovensko sa predraženej zmluvy na dodávku ešpézetiek zrejme nezbaví ani v ďalšom roku. Nepomôže ani to, že kontrakt na konci tohto roka vyprší. Ministerka vnútra Denisa Saková totiž doteraz nevyhlásila verejnú súťaž, v ktorej by vybrala nového dodávateľa.

Ministerstvo si od firmy Turčan Delta ročne objednáva milión kusov za 9 miliónov eur. Jedna ešpézetka, správnejšie povedané tabuľka s evidenčným číslom, tak vychádza na 9 eur. Turčan Delta je ich monopolným dodávateľom od roku 1995. V Česku dodávateľa vyberali tendrom, štát za jednu tabuľku platí necelé 2 eurá.

Ako slovenskí hokejisti

Problém je, že do vypršania zmluvy zostáva len šesť mesiacov. V takomto krátkom čase je potrebné nielen vybrať nového dodávateľa, ale aj pripraviť a spustiť produkciu podľa predstáv ministerstva, ktoré dnes ešte nie sú známe.

Trochu to pripomína situáciu slovenskej hokejovej reprezentácie po prehre s Nemeckom na majstrovstvách sveta. Existovala teoretická šanca na postup, ale už to nebolo v našich rukách.

Postup závisel od toho, ako budú hrať ostatní súperi Slovenska v základnej časti.

V prípade tendra na ešpézetky všetko závisí od toho, ako sa k tendru postavia konkurenčné firmy a Úrad pre verejné obstarávanie.

Stačí námietka jednej odhodlanej firmy a Saková pri najlepšej vôli dopadne ako slovenskí hokejisti.

Čas na rozbeh

Ministerstvo vnútra totiž nemá ani spomínaných šesť mesiacov. Pred koncom roka musí nechať uchádzačom nejaký čas na spustenie výroby.

České ministerstvo dopravy podľa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Monopol na ešpézetky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie