Denník N

Zástupca veriteľov: Zákon o zastavení časti exekúcií nič nerieši, je len predvolebné promo

Viceprezident Asociácie slovenských inkasných spoločností Pavol Jakubov Foto N - Tomáš Benedikovič
Viceprezident Asociácie slovenských inkasných spoločností Pavol Jakubov Foto N – Tomáš Benedikovič

Väčšinu exekúcií starších ako päť rokov vedú štátne inštitúcie, ak chcel štát situáciu na súdoch riešiť, stačilo vydať generálny pardon, mohol tie exekúcie zastaviť, zákon to umožňuje, vraví viceprezident Asociácie slovenských inkasných spoločností Pavol Jakubov.

Na júnovej parlamentnej schôdzi, ktorá sa začne už v utorok, by mali poslanci rozhodnúť o zákone o ukončení niektorých starých exekúcií. Ministerstvo spravodlivosti navrhuje, aby sa to týkalo exekúcií starších ako päť rokov, v ktorých sa za posledných osemnásť mesiacov nevymohlo ani 15 eur. Ak je veriteľ presvedčený, že pohľadávku vymôže, môže podať opätovný návrh na exekúciu. Asociácia slovenských inkasných spoločností zastupuje veriteľov a zákon kritizuje. Jej viceprezident Pavol Jakubov v rozhovore vysvetľuje:

  • prečo zákon nepomôže súdom ani občanom;
  • ako mohol štát situáciu s exekúciami riešiť;
  • prečo je 5 rokov krátky čas na posúdenie starých exekúcií;
  • prečo treba zmeniť inštitút osobného bankrotu.

Prečo ste tak zásadne proti zákonu, ktorým zaniknú niektoré staré exekúcie?

Ako zástupcovia väčších veriteľov nevidíme zmysel zákona. Na jednej strane ministerstvo spravodlivosti prezentuje, že sa ním vyrieši veľký počet exekučných konaní na súdoch. Na druhej strane hovorí, že chce pomôcť ľuďom. Ani jeden z tých cieľov nebude splnený.

Prečo?

Lebo veľký počet exekučných konaní sa neskončí.

Na základe čoho si to myslíte?

Pretože zákon umožňuje podať opätovný návrh na exekúciu. Ľuďom sa teda nepomôže. Veritelia, ktorí si vyhodnotia dlžníkov ako bonitných, takéto návrhy podajú. Exekučná agenda sa tak len presunie z 52 okresných súdov na jeden banskobystrický. Okrem toho, voči zastaveniu exekúcií budú môcť podávať veritelia sťažnosti. Myslím si, že to budú využívať a tým počet súdnych konaní ešte narastie.

Takže žiaden „odpad“ exekúcií nebude?

Nejaký bude, to určite. Ale my vysvetľujeme, že väčšinu exekúcií starších ako päť rokov vedú štátne inštitúcie ako Sociálna poisťovňa, finančná správa, polícia, zdravotné poisťovne. Takže, ak chce ministerstvo zastaviť väčší počet exekúcií, stačí, ak to urobia generálnym pardonom, ako to urobila Sociálna poisťovňa. Alebo nech štát len navrhne zastavenie týchto exekúcií, zákon to umožňuje už teraz. Pri ostatných pohľadávkach nechajme veriteľom právo podať návrh na zastavenie. Minimálne sme za to, aby sa nezastavovala exekúcia v časti istiny, teda sumy, ktorú si dlžníci požičali. 

Asociácia slovenských inkasných spoločností (ASINS)

Je záujmovým združením právnických osôb, ktorého účelom je propagácia dobrého mena profesionálnych spoločností zaoberajúcich sa inkasom pohľadávok. Vzniklo v apríli 2010 a združuje osem slovenských a medzinárodných inkasných spoločností, ktoré reprezentujú viac ako 90 % inkasného trhu. Viacerí členovia ASINS sú držiteľmi nebankovej licencie na poskytovanie spotrebiteľských úverov. ASINS reprezentuje slovenský inkasný trh aj na medzinárodnej úrovni, je členom európskej federácie inkasných agentúr FENCA. 

Argumentovali ste tým už pri príprave zákona?

My sme s ministerstvom nerokovali pri príprave zákona. Väčšinou sme s nimi komunikovali len písomne. Stretnutie sme absolvovali až po skončení medzirezortného konania.

Prečo?

Stretnutie sme navrhovali, ale podarilo sa až po skončení pripomienkového konania.

To už asi bolo dosť neskoro.

Áno, ešte sme viedli krátku diskusiu o návrhu zákona, ale ministerstvo nás odkázalo s našimi pripomienkami na parlament, keďže už sa skončilo medzirezortné pripomienkové konanie.

Vy ste pripomienky dávali?

Samozrejme. Rovnako aj všetky asociácie, respektíve významnejší zamestnávatelia a veritelia. Asi najzásadnejšie pripomienky podala

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie