Denník N

Slovenské banky zatvárajú pobočky tak mohutne ako nikdy predtým

Foto - Fotolia
Foto – Fotolia

Za dva roky zavreli len tri najväčšie banky na Slovensku 75 pobočiek. Takúto vlnu okresávania pobočkovej siete nikdy neurobili. Ľudia fungujú viac bezhotovostne a banky, ktoré cítia väčší tlak na udržanie ziskov, si musia strážiť náklady na prevádzku.

Mimo Slovenska je zatváranie bankových pobočiek často citlivá téma. Banky tam musia verejnosti vysvetľovať, prečo chcú od svojich klientov odísť a či sa to nedá urobiť inak. Mať svoju finančnú inštitúciu blízko sa chápe takmer ako právo a spotrebiteľské združenia napríklad počítajú, koľko ľudí „stratí prístup k financiám“ a aké problémy po odchode bánk v niektorých regiónoch zostanú.

Na Slovensku zatváranie kamenných pobočiek žiadnu vlnu emócií nedvíha, aj keď dve najväčšie banky – Slovenská sporiteľňa a VÚB – za dva roky okresali svoju pobočkovú sieť obe o viac ako trinásť percent, Tatra banka miernejšie.

Zatvorených bankových predajní pritom bolo ešte viac. Lebo banky na druhej strane nové pobočky aj otvárali. Najlákavejšie sú pre ne obchodné centrá, kde sa otočí viacej ľudí a oproti bežným pobočkám majú aj dlhšie otváracie časy. A otvoriť novú modernú pobočku je ľahšie a efektívnejšie ako robiť redizajn 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie