Denník N

Nálada amerického priemyslu nepadla tak prudko 20 rokov, aj pred krízou to bolo menej strmé

Autor je ekonóm

Jeden z troch najdôležitejších ukazovateľov nálady v americkom priemysle, Empire State Manufacturing Index, klesol v júni medzimesačne tak prudko, že zaskočil aj pesimistov.

Drakonický medzimesačný prepad o 26,4 bodu je najprudším zhoršením v doterajšej histórii tohto barometra.

Prepad tohto ukazovateľa znamená, že sa výrazne zvýšil počet firiem, ktoré zaznamenali zhoršenie aktuálnej priemyselnej výroby.

Prečo je to dôležité aj pre Európu:

  • Empire State Manufacturing Index ukazuje náladu priemyselníkov v regióne New Yorku a pre trhy je tak silným signálom budúceho vývoja americkej ekonomiky.
  • Podobné zlé správy o americkej ekonomike zvýšia očakávania, že sa znížia aj dolárové úrokové sadzby.
  • Znižovanie dolárových úrokov a oslabenie dopytu po európskom exporte za Atlantikom sú zasa negatívnymi signálmi aj pre Európsku centrálnu banku. Potešiť by to preto mohlo napríklad aj slovenských hypotekárnych dlžníkov – odloženie zvyšovania úrokov v Európe je zasa o niečo pravdepodobnejšie.

Prečo index padal? Neprekvapivé – hlavná príčina dramatického pádu nálady je zvyšovanie geopolitického napätia medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami (obchodná vojna medzi USA a Čínou).

Varovanie spred 12 rokov: Len o trochu menší prepad nálady newyorských priemyselníkov v posledných mesiacoch roku 2007 signalizoval vtedy práve sa začínajúcu globálnu recesiu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie