Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Celý deň som musel počúvať výkriky, spomína moderátor obsahu na Facebooku

Hlavné témy aktuálneho MediaBrífingu, ktorý sumarizuje a analyzuje dianie v žurnalistike a médiách:

  • Ako vyzerá práca moderátorov Facebooku.
  • Vydavateľstvo Petit Press spustilo Konzervatívny web.
  • Úrad vlády zneužil novinárov na vlastné promo.
  • Päť princípov žurnalistiky v denníku Guardian.

Upozornenie: Text nemusí byť vhodný pre citlivé povahy. 

Na jedno z prvých videí v novej práci si stále živo spomína. Dvaja tínedžeri našli na zemi leguána, chytili ho za chvost a hodili o zem. Ozval sa hrozný výkrik zvieraťa. Tretí mladík to všetko natáčal. Tínedžeri sa smiali, udierali zvieraťom o zem a ono stále kričalo od bolesti. Nakoniec krik stíchol a z leguána zostala len krvavá kaša.

Na toto video spomína so slzami v očiach, no nemohol ho odstrániť. Nadriadený mu vysvetlil, že keď video ostane online, úrady budú môcť chytiť páchateľov. V najbližších týždňoch sa mu však video s leguánom znova a znova zobrazovalo na jeho monitore. „Celý deň som musel počúvať jeho výkriky,“ spomína pre magazín Verge Shawn Speagle, 23-ročný mladík, ktorý pracoval pre firmu Cognizant zabezpečujúcu moderovanie obsahu pre sociálnu sieť Facebook.

Keď nastupoval, vraveli mu, že to bude analytická robota a bude pomáhať firmám robiť marketing na sociálnej sieti. Až počas školenia začal chápať, že to bude niečo iné. Po dvoch týždňoch v práci ho poslali moderovať príspevky s násilným a nenávistným obsahom. „Keby sa ho manažéri spýtali, zistili by, že má za sebou obdobie úzkosti a depresie, a že nemusí byť vhodný pre túto prácu. No nik sa nespýtal,“ píše Verge.

Speagle vydržal v práci šesť mesiacov, každý deň posúdil 100 až 200 príspevkov. Pozeral sa na to, ako ľudia hádžu šteniatka do divokej rieky, alebo ako zapaľujú ohňostroj v psích tlamách. Videl, ako ľudia mrzačia myši či mačky, hrajú sa s ľudskými plodmi. V noci nedokázal spať viac ako dve-tri hodiny.

Veci, ktoré z Facebooku zmazal, sa znova a znova vracali. Mal pocit, že jeho práca nemá zmysel. Nechcel však o ňu prísť. Pomáhal sa starať o svojich rodičov, ktorí mali zdravotné problémy, a bál sa, že by si nenašiel inú robotu. V októbri minulého roka ho ale z firmy vyhodili, vo februári mu na psychiatrii diagnostikovali posttraumatickú stresovú poruchu a musí sa liečiť.

Príšerná práca

Novinár magazínu Verge Casey Newton vo februári popísal, ako vyzerá práca administrátorov Facebooku v americkom Phoenixe. Zarábajú len o trochu viac ako je minimálna mzda, sú pod obrovským časovým a psychickým tlakom. Na posúdenie každého príspevku majú zhruba 30 sekúnd a presnosť ich rozhodnutí je meraná. Ak klesne pod 95 percent, hrozí im výpoveď.

V práci vydržia len niekoľko mesiacov. Majú stavy úzkosti, panické záchvaty a poruchy spánku. Niektorí po intenzívnom sledovaní šialeností na webe začali

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Facebook

Mediabriefing logoMediaBrífing

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie