Denník N

30-tisíc pokladníc funguje od pondelka načierno, daniari môžu okamžite dávať pokutu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ani výrazné úľavy, ktoré schválil parlament, nestačili všetkým podnikateľom, aby splnili podmienky.

Podnikatelia, ktorí do 1. júla nepožiadali pre svoje registračné pokladnice o kód pokladnice eKasa klient, môžu čakať kontrolu z finančnej správy a hrozí im pokuta.

Finančná správa eviduje k 1. júlu 208-tisíc pokladníc s registráciou, teda s prideleným kódom pokladnice. Keďže podnikatelia používajú okolo 240-tisíc pokladníc, pridelený kód eKasa nemá ešte okolo 32-tisíc pokladníc.

Je tak zjavné, že pár tisíc podnikateľov na to buď zabudlo, alebo to jednoducho nespravili. Od 1. júla už nemôžu vydávať bločky zo starej pokladnice. Ak daniari zistia, že pokladnicu už bez registrácie používajú vo svojich prevádzkach aj naďalej, dostanú pokutu.

Pri prvom porušení je to pokuta od 330 do 3300 eur, pri ďalšom od 660 do 6600 eur, kontrolóri môžu zároveň podať podnet na zrušenie živnostenského podnikania. Pri treťom porušení daňový úrad musí dať podnet na zrušenie živnosti.

„Finančná správa upozorňuje, že v zmysle zákona bude musieť pokutovať tých podnikateľov, ktorí od 1. júla nebudú používať eKasu a do dňa účinnosti schválenej novely zákona nepožiadali finančnú správu o pridelenie kódu eKasa,“ uviedla hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová.

Od 1. júla platí do konca roka v podstate prechodné obdobie, počas ktorého nebudú daniari dávať za nepoužívanie eKasy pokuty. No podmienka je, že podnikateľ požiadal do konca júna o registráciu pokladnice. Kúpiť si certifikované riešenie eKasy a sprevádzkovať ju potom musia do konca roka, no neznamená to, že teraz majú vyčkávať do 31. decembra.

Túto „úľavu“ parlament schválil v zrýchlenom konaní, za návrh hlasovali aj opoziční poslanci.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

eKasa

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie