Denník N

Prečo je Ficov SPP najstratovejší štátny podnik

Premiér Fico v roku 2014 sľúbil, že SPP v štátnych rukách nebude prerábať. Nasledovalo päť rokov nepretržitých strát skrývaných za dividendy z Eustreamu.

Slovenský plynárenský priemysel je spomedzi štátnych firiem najväčším bremenom pre štátnu kasu. Štátny obchodník s plynom len vlani reálne prerobil 108 miliónov eur.

Keby túto sumu mohol štát rozdeliť, mohol by z nej zatepliť 10-tisíc rodinných domov alebo rozdať 1000-eurové dotácie na slnečné kolektory pre 100-tisíc domácností.

Od roku 2014, keď za druhej Ficovej vlády štát získal 100 percent SPP, už tento podnik prerobil celkovo 408 miliónov eur. O túto sumu prišiel štátny rozpočet.

Firma síce oficiálne vykazuje zisky v stovkách miliónov eur, no je to len preto, že cez ňu pretekajú dividendy z pološtátnych ziskových firiem EPH do štátneho rozpočtu. Do štátnej kasy však prídu už znížené o prevádzkové straty samotného SPP.

Dôvodom vysokej minuloročnej straty samotných plynární bola podľa informácií Denníka N riskantná a ťažkopádna nákupná politika. Slovenský plynárenský priemysel (SPP) si totiž pre svojich zákazníkov na rok 2018 nenakúpil dostatok plynu v nádeji, že cena na burze klesne a potom bude dokupovať na burze lacnejšie.

V takom prípade by zarobil.

Lenže trend bol opačný. V roku 2018 plyn výrazne zdražel.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie