Denník N

Vláda schválila plán na likvidáciu baní, chvália ho Greenpeace aj miestni aktivisti

V bani Nováky. Foto N – Andrej Bán
V bani Nováky. Foto N – Andrej Bán

Do roku 2027 by sa mala skončiť nielen ťažba hnedého uhlia a jeho spaľovanie, ale aj likvidácia baní a ich príprava na nové využitie. Tvrdí to akčný plán podpredsedu vlády pre informatizáciu a investície Richarda Rašiho, ktorý dnes odsúhlasila vláda.

Sú s ním spokojní dokonca aj miestni aktivisti. „Teraz je dôležitá budúcnosť. A teda nielen to, že je nejaký dokument pripravený, ale aj ako bude realizovaný,“ hovorí Lenka Ilčíková z organizácie Priatelia zeme CEPA.

Skorý koniec ťažby a spaľovania uhlia pred dvomi týždňami na spoločnej tlačovke ohlásila aj prezidentka s premiérom.

„Dostala som uistenie, že nielen ťažba uhlia, ale aj výroba elektrickej energie spaľovaním uhlia by mala byť do roku 2023 pre Slovensko minulosťou,“ povedala Zuzana Čaputová pred dvomi týždňami na spoločnej tlačovke s Petrom Pellegrinim.

Nie je to celkom tak. Akčný plán síce predpokladá, že do roku 2023 štát prestane dotovať spaľovanie uhlia v elektrárni v Novákoch, čo bude znamenať definitívny koniec elektrárne, nie je však úplne jasné, či dovtedy stihne zavrieť aj všetky uhoľné bane na Slovensku.

Podľa dokumentu totiž bane počítajú s tým, že po roku 2023 bude v podzemí stále pracovať minimálne päťsto baníkov, v súčasnosti ich je asi dvetisíc.

Akčný plán však obsahuje aj ďalšie pozitívne správy, ktoré sme zhrnuli do piatich bodov.

1. V Novákoch sa ďalšia baňa neotvorí

Hornonitrianske bane Prievidza chceli

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ťažba uhlia na hornej Nitre

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie