Denník N

Podvody v osobných bankrotoch sú už rutina, štát to ešte ani nezačal riešiť

Ilustračné foto - Fotolia
Ilustračné foto – Fotolia

Pribrzdiť špekulantov, ktorí sa zbavujú dlhov len preto, že slovenské pravidlá osobných bankrotov sú voľné, môže štát jednoducho. Ešte s tým však ani nezačal.

Banky a iní veritelia uveriteľne vysvetľujú, že na Slovensku sa pri osobných bankrotoch vo veľkom podvádza. Bankrotujú aj ľudia, ktorí nie sú platobne neschopní a iba sa im splácať podlžnosti nechce.

Ministerstvu spravodlivosti preto združenia veriteľov dali konkrétne návrhy, ako na to môže štát reagovať. Všetky sa týkajú zmien v postupoch Centra právnej pomoci, ktoré je jedinou vstupnou bránou pre ľudí, ktorí chcú zbankrotovať.

Na to, aby toto centrum vedelo vytriediť aspoň najhrubšiu vrstvu špekulantov, by stačil jednoduchý príkaz od nadriadeného ministerstva hneď automaticky zverejňovať všetkých žiadateľov o oddlženie. Profesionálni veritelia (banky, poisťovne, inkasné spoločnosti) by tak aspoň vedeli, ktorí ich bonitní klienti plánujú únik pred dlhmi a mohli pred nimi súd varovať.

Ministerstvo tvrdí, že tieto a ďalšie návrhy „zváži“ pri plánovaných úpravách zákona o poskytovaní pomoci osobám v materiálnej núdzi a zákona o advokácii či o živnostenskom podnikaní.

Samotný zákon, ktorý rieši osobné bankroty, v tomto volebnom období už meniť nechce.

Čo chce Asociácia inkasných spoločností 

  • Zaviesť verejný register žiadostí o oddlženie.
  • Aby Centrum právnej pomoci zisťovalo aj príjem dlžníka – mal by povinne predlož

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Bankroty

Ekonomika

Teraz najčítanejšie