Denník N

Koniec ťažby na hornej Nitre: Polovica baníkov odíde do penzie, druhá sa musí preškoliť

Baníci čakajú na príchod predsedu vlády SR Roberta Fica po jeho rokovaní s vedením Hornonitrianskych baní Prievidza, a. s., v Novákoch 17. decembra 2016. Foto - TASR/Radovan Stoklasa
Baníci čakajú na príchod predsedu vlády SR Roberta Fica po jeho rokovaní s vedením Hornonitrianskych baní Prievidza, a. s., v Novákoch 17. decembra 2016. Foto – TASR/Radovan Stoklasa

Novú prácu si má o pár rokov hľadať 1700 baníkov. Štát im chce pomôcť aj tak, že pošle podnikateľom eurofondy na investície. Najväčší projekt za 230 miliónov predložil podnikateľ Ján Badžgoň, ktorý chce v Bojniciach postaviť zábavný park.

Podcasty nájdete na: Apple Google Spotify Podbean Amazon Alexa RSS

Od tohto roka začínajú Hornonitrianske bane Prievidza výraznejšie znižovať stavy zamestnancov. Každý rok sa rozlúčia s približne 300 ľuďmi. Doteraz ich ubúdalo pomalšie – s každým rokom zhruba stovka. Celkovo má do roku 2023 prísť o prácu vyše 1500 ľudí, čo je polovica aktuálneho stavu.

Potom sa prepúšťanie ešte zrýchli, no štát by mal ľuďom pomáhať. Detaily opisuje Akčný plán pomoci uhoľnému regiónu horná Nitra, ktorý v stredu schválila vláda. Vypracovala ho poradenská firma PwC na objednávku Európskej komisie. Plán odporúča aj rýchlejšie pripojenie na diaľničnú sieť a počíta s dotáciami pre súkromné firmy.

Rok 2023 bude najdôležitejší míľnik.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie