Denník N

S rodnými číslami nebol žiadny problém, tak načo ich ideme meniť? hnevá sa opozícia (anketa)

Ministerstvo vnútra chce zrušiť rodné čísla a nahradiť ich inými 10-miestnymi číslami. Predložilo zákon, v ktorom to navrhuje. V praxi to má byť tak, že iné číslo (identifikátor) bude mať človek v občianskom preukaze a pod inými údajmi ho budú viesť štátne inštitúcie (takzvané sektorové identifikátory).

Ministerstvo vnútra bolo odmietavou reakciou odbornej verejnosti prekvapené. „Je to súčasť témy informatizácie spoločnosti, ktorá sa v tejto podobe pripravuje od roku 2010 pod dohľadom úradu vicepremiéra pre investície a informatizáciu,“ tvrdí úrad ministerky Denisy Sakovej. Úrad vicepremiéra Richarda Rašiho mlčí.

Opoziční politici by chceli vidieť analýzu, koľko by celá zmena stála, keďže by sa museli spraviť zmeny napríklad aj v softvéroch úradov. Jediný údaj, ktorý sa najčastejšie spomína a mal zaznieť na jednej z pracovných skupín, je 250 miliónov eur, no analýza chýba.

Navyše, opozícia sa pýta, prečo ministerstvo pred voľbami začína projekt, ktorý zostane na pleciach ďalšej vlády. A to v situácii, keď treba riešiť iné priority, napríklad zatekajúce škôlky.

Opozičných politikov sme sa pýtali, či potrebujeme rušiť rodné čísla a vymeniť ich za nové.

„Je potrebné zrušiť rodné čísla a zaviesť nové identifikačné čísla pre ľudí? Čo si o tom myslíte?!

Odpovedali Jana Kiššová (SaS), Eduard Heger (OĽaNO), Veronika Remišová (Za ľudí), Alojz Hlina (KDH), Michal Truban (PS/Spolu) a Boris Kollár (Sme Rodina).  Tu sú odpovede:

Jana Kiššová, SaS

Vôbec si nemyslím,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rušenie rodných čísel

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie