Denník N

Pôžičky od mladých Kiskovcov: Bez otca by to asi nešlo

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Po tom, čo bratia Andrej a Jaroslav Kiskovci v 90. rokoch vybudovali splátkové firmy Triangel a Quatro, v roku 2005 všetko predali VÚB. Jaroslav zostal s príbehom splátkových firiem spätý, budoval ich ďalej aj pod krídlami VÚB. V prostredí pôžičiek si založili vlastný biznis aj jeho synovia.

Maroš a Michal Kiskovci v roku 2015 vytvorili peer to peer (P2P) firmu Zinc Euro – spoločnosť, ktorá spája investorov s ľuďmi, ktorí si chcú požičať. P2P firma nie je banka, nezbiera vklady ani neúveruje. Len spája vhodných partnerov, a tak nepodlieha žiadnym prísnym reguláciám, ktoré zväzujú banky.

Michal Kiska, ktorý sa venuje riziku vo firme Zinc Euro, tvrdí, že by do takéhoto biznisu bez zázemia u otca sotva s bratom išli, no nie je to podnik, ktorý by bol jeho predĺženou rukou. Aj keď gro biznisu naberá práve tam, kde sa hýbe jeho otec. Ten aj po odchode zo štruktúr VÚB pred poldruha rokom (VÚB v tom čase začlenila Consumer Finance Holding priamo do banky) pokračuje v regulovanom biznise – v splátkovej spoločnosti Poštovej banky.

S nimi aktuálne spolupracuje aj Zinc Euro. Tretinu ich klientov tvoria aj tí, ktorí už pre rôzne obmedzenia v bankách a nebankovkách pôžičku nedostanú.

Michal Kiska v rozhovore hovorí:

  • ako fungujú peer to peer pôžičky
  • prečo sa ich netýkajú bankové zákony
  • v čom sú pôžičky zaujímavé pre dlžníkov a v čom pre investorov
  • ako biznisu pomohol otec Jaroslav Kiska
  • a ako mu (ne)pomáha príbuzenský vzťah s Andrejom Kiskom

Keď v roku 2015 začínalo Zinc Euro, bola to reakcia na úrokové stropy, pre ktoré banky prestávali úverovať aj niektorých overených klientov?

To bola skôr náhoda. Zinc Euro založil môj brat Maroš. Obaja sme študovali v Londýne, ale jeho to až tak nebavilo, tak sa vrátil. Jeho manželka

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie