Denník N

Reformu nemocníc neschválil ani poradný orgán vlády. Kalavská tvrdí, že materiál urobili dobre

Premiér Peter Pellegrini a Andrea Kalavská. Foto - TASR
Premiér Peter Pellegrini a Andrea Kalavská. Foto – TASR

Začiatkom budúceho týždňa má ísť ministerka zdravotníctva reformu vysvetliť Robertovi Ficovi.

Po vyhlásení predsedu Smeru Roberta Fica, že má málo informácií o reforme nemocníc, zvoľnil tempo práce na tejto téme poradný orgán vlády – legislatívna rada. V utorok oznámili, že ministerstvo zdravotníctva má dokument, takzvanú stratifikáciu, dopracovať.

Reforma zdravotníctva mala byť najvýznamnejším opatrením tejto vlády, ktoré by pri jej reálnom uskutočnení časovo aj významovo ďaleko presiahlo štvorročný mandát vlády Smeru, SNS a Mosta-Híd. Jej podpora je súčasťou programového vyhlásenia vlády Roberta Fica, podporil ju aj jeho nástupca, premiér Peter Pellegrini, a ako potrebnú ju chválili aj opoziční poslanci.

Teraz však mnohé nasvedčuje tomu, že reforma nemocníc skončí podobne ako mnohé iné, ktoré zostali pripravené na papieri, no nikdy sa neuskutočnili.

Legislatívna rada posudzuje, či je materiál v súlade s inými zákonmi, odmietla však dokument ministerstva zdravotníctva posunúť ďalej na vládu. „Pripomienky boli právneho a legislatívno-technického charakteru,“ odpovedá tlačový úrad vlády za legislatívnu radu.

Ďalší pokus až o mesiac

Kedy a či ministerstvo materiál predloží poradnému orgánu vlády opäť, je podľa legislatívnej rady na ministerke zdravotníctva Kalavskej (nominantka Smeru). Najbližšie budú zasadať 13. augusta. Ak by tam ministerstvo reformu predložilo a rada s ňou nemala problém, mali by stihnúť 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie