Denník N

Neplaťte u lekára, keď nemusíte. Nenechajte sa oklamať tým, že platia všetci

Foto -TASR
Foto -TASR

Poplatky za objednanie u lekára sú jasne nezákonné a napriek tomu masovo rozšírené. Skúmali sme, aké rôzne podoby majú tieto podvody na pacientoch a prinášame rady, ako si chrániť svoje práva a neplatiť za to, čo má byť zadarmo.

Autorka je politologička a podnikateľka. Problematikou nezákonných poplatkov sa začala zaoberať po tom, čo na ne ako poistenka narazila na vlastnej koži, písala o nich a podala aj podnety na Odbor zdravotníctva Bratislavského samosprávneho kraja. Dve desiatky zdravotníckych zariadení kontaktovala osobne alebo s pomocou svojich kolegov. So všetkými župnými odbormi zdravotníctva komunikovala prostredníctvom dopytov s využitím infozákona. Denník N videl záznamy jej komunikácie s poskytovateľmi zdravotníckej starostlivosti a bol oboznámený so všetkými postupmi zisťovania.

Odbory zdravotníctva ôsmich slovenských žúp dostali minulý rok viac ako deväťsto sťažností, podnetov alebo petícií. Najčastejšie sa ľudia sťažovali na vyberanie poplatkov u lekára, ktoré sú zákonom zakázané, ale sú štandardom vo všetkých sieťach ambulancií, ale aj u bežných lekárov špecialistov.

Zákony pritom hovoria jasne: lekári nesmú požadovať úhradu za objednanie pacienta na vyšetrenie, vrátane objednania na konkrétny čas, vypísanie receptu alebo lekárskeho poukazu, vypísanie návrhu na kúpeľnú liečbu, výmenný lístok k špecialistovi či prednostné ošetrenie.

A nie je o tom spor – takto vykladajú zákon aj pracovníci zdravotníckych odborov samosprávnych krajov, ktorí posudzujú sťažnosti občanov.

Na vzorke predovšetkým bratislavských ambulancií a polikliník sme preto zisťovali, aké rozšírené je nedodržiavanie zákona a aké rôzne formy výhovoriek alebo kľučiek používajú podnikatelia v zdravotníctve.

Na mieste sme zisťovali, ako sa dá objednať, a všetky informácie sme potom overovali telefonicky, emailom alebo na weboch polikliník.

Výsledok nebol prekvapivý: vo väčšine zdravotníckych centier a polikliník od nás pýtali poplatok za objednanie na presný termín a niekde i za vyšetrenie a odbery.

V poliklinike na Vajnorskej ulici požadovali za objednanie ku endokrinológovi desaťeurový „jednorazový poplatok“ za „vstup“.

V neštátnej poliklinike v Ružovej doline známej ako PRO BIOS si od nás pýtali poplatok 25 eur za objednanie sa k neurológovi. Recepčná zdôraznila, že poplatok sa platí pri každej návšteve lekára a bez jeho zaplatenia nie je možné objednať sa.

Keď sme sa chceli v tomto zariadení objednať k endokrinológovi, tak si od nás pýtali poplatok až 51 eur za „nezdravotnícke služby“. Pritom nám napísali, že sa platí pri každej návšteve lekára a pred prvým vyšetrením požadovali i za odber krvi poplatok 10 eur.

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti Falck Healthcare na svojom web

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie