Denník N

5 veľkých zákaziek, ktoré chystá alebo už rozbehlo ministerstvo vnútra

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerstvo vnútra už rozbehlo, prípadne do volieb chystá predovšetkým IT zákazky dokopy za približne 800 miliónov eur.

Väčšina z nich je sporná buď tým, čo sa nakupuje, alebo tým, ako sa nakupuje. Vo viacerých prípadoch už preto Sakovej ministerstvo brzdia kontroly z Úradu pre verejné obstarávanie.

Veľkosť a povaha týchto zákaziek vyrušila opozičnú SaS až tak, že strana verejne požiadala vládnu koalíciu, aby už pred voľbami nepretláčala návrhy, ktoré zaviažu budúcu vládu k veľkým investíciám.

Tu je ich prehľad:

Nákup kamier za 100 miliónov

Čo sa nakupuje: Ide o nákup 26-tisíc policajných kamier za približne sto miliónov eur.

Polícia o potrebe kamier hovorí už roky, témou sa stali najmä po veľkom policajnom zásahu v osade v Moldave nad Bodvou v roku 2013. Zjednodušene, kamery na výstroji policajtov (odevné kamery) budú dokumentovať ich prácu počas zásahov či kontrol.

V čom je problém: Súťaž na kamerové systémy, ktorú ministerstvo začalo vlani v novembri, sprevádza od začiatku priveľa nejasností a sporných krokov.

Ministerstvo počas súťaže napríklad zmenilo parametre kamier. ÚVO ministerstvu odporučil rozdeliť zákazku na menšie časti, ministerstvo podobne ako pri iných veľkých zákazkách len zopakovalo, že predmetná skupina tovarov a služieb tvorí „ucelenú technologickú časť IKT infraštruktúry“.

Na nedostatky tendra už niekoľko mesiacov upozorňuje Nadácia Zastavme korupciu. Upozornila napríklad na to, že týždeň pred uzávierkou tendra, teda po vyše siedmich mesiacoch od vyhlásenia súťaže, zverejnili Sakovej podriadení ďalšie podrobnosti pre záujemcov.

Nadácia tiež pripomína, že popri stomiliónovej megazákazke na kamery obstaráva Sakovej tím súbežne fotoďalekohľady za takmer tri milióny a za ďalších 15 miliónov kiosky na čakanie pri okienkach. „Tieto tendre však majú spoločné viac ako len vyhlasovateľa. Chýbajúce kusy produktov, zhodné riadky pri rôznych tovaroch či staré parametre, ktoré sa už nepoužívajú,“ komentovala nedávno nadácia.

V akom je to stave: Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) kamerový tender teraz kontroluje a vydal predbežné opatrenie, podľa ktorého ministerstvo vnútra nemôže s tendrom robiť nič, jedine ak by zrušilo súťaž.

Ministerstvo vnútra tvrdí, že toto predbežné opatrenie je preňho záväzné. To nie je samozrejmosť, pretože pred rokom štátna pôdohospodárska agentúra (PPA), ktorá patrí pod úrad ministerky Gabriely Matečnej, predbežné opatrenie ÚVO neakceptovala a podpísala dvojmiliónovú IT zmluvu.

Hardvér pre siete za štvrť miliardy

Čo sa nakupuje: Hardvér pre počítačové a telekomunikačné siete za takmer štvrť miliardy eur.

V akom je to stave: Po roku nie je ten

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie