Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Kedy možno politikov označiť za rasistov? Svetové médiá majú podobnú dilemu ako naše pri fašistoch

Vitajte v najnovšom MediaBrífingu, ktorý sumarizuje a analyzuje dianie v žurnalistike a médiách. Tento týždeň sa dočítate:

  • Kedy môžu novinári označiť politika za rasistu.
  • Facebook čelí protimonopolnému vyšetrovaniu.
  • Poľský časopis vyšiel s homofóbnymi nálepkami.
  • Súd odsúdil Nemca za predaj škodlivej látky MMS, ktorú konšpirátori označujú za zázračný liek. 

Sú všetci kotlebovci rasisti? Sú rasistami poslanci za Sme rodina Milan Krajniak a Peter Pčolinský, ktorí pred zvolením živili odpor voči migrantom vo svojich článkoch na webe Konzervatívny výber? Bolo rasistické, keď Štefan Harabin strašil, že na Slovensko príde 11-tisíc černochov z Afriky?

A je rasistom americký prezident Donald Trump, ktorý pred pár dňami cez twitter odkázal štyrom demokratickým kongresmankám, aby sa vrátili späť, odkiaľ prišli, hoci sa tri z nich narodili v USA?

Medzi svetovými novinármi ožila veľmi dôležitá debata o tom, kedy môžu politikov označiť za rasistov. Je to vlastne súčasť oveľa väčšej debaty o úlohe žurnalistiky dnes, v dobe rozdelenej spoločnosti.

Prinášame kľúčové argumenty z tejto polemiky, pretože môžu byť užitočné aj pre slovenský kontext, napríklad v diskusii o tom, či je správne označovať politikov Kotlebovej ĽSNS za fašistov.

Kongresmanky s prisťahovaleckými koreňmi, ktoré Donald Trump posielal, odkiaľ prišli. Zľava: Rashida Tlaibová, Ilhan Omarová, Alexandria Ocasiová-Cortezová, Ayanna Pressleyová. Tri z nich sa narodili v USA a tá štvrtá je občiankou USA dlhšie ako Melania Trumpová. Foto: TASR/AP

Je správne označiť Trumpa za rasistu?

CNN. Americké televízie venovali Trumpovým slovám veľkú pozornosť. Zo začiatku však len opatrne tvrdili, že jeho tweety označujú „kritici“ za rasistické. Ak sa budeme pri kritike Trumpovho rasizmu odvolávať len na nesúhlas politikov z Demokratickej strany, riskujeme, že sa vážnosť témy stratí v straníckych prekáračkách, upozornil novinár Brian Stelter z televízie CNN. Tá hovorila priamo o rasizme. Podľa Steltera nestačí dávať priestor len jednej a druhej strane. „On povedal/ona povedala, je osvedčená a správna novinárska technika, ale v tejto dobe je nedostatočná,“ myslí si.

Washington Post. „Chodiť po špičkách okolo Trumpovho rasizmu je zradou novinárskej povinnosti hovoriť pravdu,“ napísala Margaret Sullivanová z denníka Washington Post. Pripúšťa, že novinári majú byť opatrní a nemajú zbytočne dráždiť, ale zároveň zdôrazňuje, že „kľúčovou súčasťou opatrnosti je presnosť, jasnosť a priamosť“. „Keď čelíme rasizmu a klamstvu, nemôžeme utekať a schovávať sa v mene neutrality a nestrannosti. To by bolo zanedbanie povinnosti,“ napísala Sullivanová. Šéfredaktor denníka Marty Baron vysvetlil, prečo sa rozhodli nazvať Trumpa rasistom: „Výraz ‚vráťte sa späť‘ je hlboko

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Donald Trump

Médiá

Mediabriefing logoMediaBrífing

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie