Denník N

Detská fakultná nemocnica môže zaplatiť za upratovacie služby dvakrát

Foto - TASR
Foto – TASR

Firma ČaSS, ktorá dva mesiace poskytovala upratovacie služby Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou na bratislavských Kramároch, tvrdí, že jej vypovedali zmluvu neoprávnene. Obrátila sa na súd.

Začiatkom júna upratovali v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou na bratislavských Kramároch zdravotné sestry. Dostali utierky, handry, mopy aj špeciálne vozíky a v čase, keď sa mali venovať len pacientom, robili upratovačky.

Za tento zmätok, ktorý v nemocnici nastal, si môže vedenie špitálu samo. Riadne vytendrovanej upratovacej firme ČaSS vypovedali  zmluvu, hoci v tej rýchlosti nemali ako zohnať riadnu náhradu.

Riaditeľ nemocnice Ladislav Kužela tak teraz môže dúfať, že čím skôr v súťaži vyberie novú upratovaciu firmu a tá pôvodná nevyhrá súd pre nelegálne odstúpenie od zmluvy. Iný vývoj by znamenal, že za jedno upratovanie by nemocnica zaplatila dvakrát.

Reklamačný poriadok

Košická firma ČaSS sa k zmluve v bratislavskej Detskej nemocnici dostala v elektronickej aukcii. Jej šéfovia vysvetľujú, že je na trhu vyše dvadsať rokov, a tak dokáže pracovať tak efektívne a lacno. Radosť z víťazstva v cenovej súťaži jej však vydržala krátko, vedenie nemocnice jej prácu začalo čoskoro kritizovať, až jej napokon zmluvu vypovedalo.

Ako dobre ľudia z ČaSS upratovali, už spätne nezistíme. A ani súd sa zrejme nebude zaoberať tým, v ktorý deň na ktorom oddelení boli koše vynesené neskoro, alebo podlaha umytá neporiadne. Dôležitou súčasťou zmluvy totiž je reklamačný poriadok, ktorý nemocnica dlho ignorovala. V zmysle zmluvy tým vlastne upratovacej firme potvrdila, že prácu odviedla tak, ako mala.

Keď neskôr prichádzali reklamácie tak, ako bolo dohodnuté v zmluve, ČaSS ich dokázala načas odstrániť. Právny dôvod na odstúpenie od zmluvy tak bude hľadať nemocnica ťažko.

Ani ona o nich nehovorí, len opakuje, že „zmluvu vypovedala v súlade so zmluvne dohodnutými podmienkami“.

Nikto neustúpil

Riaditeľ aj firma teda trvali na svojom, až kým 1. júna riaditeľ nemocnice zakázal firme ČaSS upratovať a poslal jej zamestnancov preč. Novú firmu nemal, pretože na poslednú chvíľu pravdepodobne zistil, že nemôže len tak uzavrieť nový kontrakt s druhým v pôvodnom tendri, ale musí začať súťažiť odznova.

Nasledujúci deň tak upratovali v Detskej fakultnej nemocnici aj zdravotné sestry či sanitári, neskôr štátna nemocnica prijala aj ľudí na dohodu. „Upratovanie priestorov nemocnice riešime vo vlastnej réžii. V službovom režime máme 48 sanitárov, 52 pomocných pracovných síl a ďalší túto činnosť vykonávajú na dohodu,“ vysvetľuje provizórium nemocnica.

Košická firma ČaSS naznačuje, že postup nemocnice bol zvláštny od počiatku. Upozorňujú napríklad, že ako víťaz tendra musela zložiť kauciu vo výške 50-tisíc eur, ktorá mala byť viazaná na šesť mesiacov – nielen do podpisu zmluvy, ako je bežné. Samozrejme, keďže nemocnica hovorí, že ČaSS upratovali zle, kauciu si nechala.

Podozrivé je aj to, že nemocnica má stroje na upratovanie, hoci túto činnosť predtým nerobila vo vlastnej réžii. Utierky, čistiace prostriedky alebo mopy by síce stihla nakúpiť aj za jeden deň, no čistiace stroje už ťažko. Niekoľko zdrojov nám potvrdilo, že nemocnici s tým pomohla firma Cata-Real. Jej zástupcovia mali už v máji zamestnancov firmy ČaSS presviedčať, aby od júna pracovali pre nich. 

Čo sa môže ďalej diať

Komplikácie sa nekončia. Firma ČaSS požiadala súd o predbežné opatrenie, ktoré by ju mohlo hneď vrátiť do hry. Nemocnica zároveň vypíše novú súťaž a cez „štátny eBay“ sa pokúsi zohnať nového dodávateľa.

Ak v ňom znova nevyhrá pôvodná firma, nemocnici bude stále hroziť, že za obyčajné upratovanie bude platiť  faktúry dvakrát.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie