Denník N

Čip v hlave: ďalšie Muskovo sci-fi, alebo nádej pre ľudstvo?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Americký podnikateľ a vizionár Elon Musk nedávno prezentoval nový projekt prepojenia ľudského mozgu s počítačom Neuralink. Jeho prvým cieľom by už na budúci rok malo byť implantovanie čipu do ľudského mozgu.

O tom, ako bude vyzerať prepojenie mozgu s počítačom a aké riziká sú s tým spojené, sme sa rozprávali s Martinom Markom, ktorý v bratislavskom centre experimentálnej medicíny pracuje na stimulovaní mozgu elektrickým prúdom, ale bez operácie a bez zásahu do samotného mozgu.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako možno čítať aktivitu ľudského mozgu
  • či dokážu čipy čítať aj myšlienky
  • v čom je Muskova technológia prevratná
  • ako sa už dnes na Slovensku využíva elektrická stimulácia mozgu
  • a či raz budeme nosiť čiapky, ktoré nám zlepšia pozornosť alebo zvýšia kreativitu

Prezident Neuralinku Max Hodak na pódiu pri prezentácii projektu priznal, že najprv si sám nebol istý, či táto technológia je dobrý nápad. Musk ho nakoniec presvedčil. Čo týmto projektom vlastne chcú dosiahnuť?

Čipy, ktoré chcú implantovať, v podstate predstavujú neuroprotézy. Sú napojené na veľké množstvo technologicky vyspelých elektród, ktoré dokážu zaznamenávať mozgovú aktivitu. Predpokladá sa, že v budúcnosti toto zariadenie bude môcť mozgovú aktivitu aj ovplyvniť.

V Muskovom projekte by sme teda vedeli nájsť dva ciele, tým prvým je čítať aktivitu ľudského mozgu a prepojiť ju s počítačom. Takto by sme vedeli ovládať smartfóny, počítače, protetické končatiny alebo rôzne roboty.

Musk s tímom pri predstavení projektu Neuralink Foto – Steve Jurvetson

Môžete uviesť príklad, ako by to fungovalo?

Ak chcete pohnúť myšou na obrazovke, pomocou vašej „myšlienky“ sa vytvorí signál v mozgu, ktorý zariadenie vie vyhodnotiť

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozhovory

Technológie

Ekonomika, Veda

Teraz najčítanejšie