Denník N

Šéf ezdravia: Najprv si musíme upratať doma, až potom kontrolovať lekárov, či sú zapojení do systému

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Peter Blaškovitš šéfuje od roku 2016 Národnému centru zdravotníckych informácií (NCZI) a projektu ezdravie. Elektronické zdravotníctvo štát vytvára od roku 2010 a podľa Najvyššieho kontrolného úradu doteraz stálo už viac ako 120 miliónov eur.

Blaškovitš v rozhovore vysvetľuje, v akom stave je projekt ezdravia dnes, čo z neho reálne funguje a koľko lekárov je doň pripojených. Hovorí tiež, prečo štát zatiaľ nepokutuje lekárov, ktorí nie sú do systému pripojení.

V rozhovore tiež vysvetľuje:

  • odkedy budú pacienti používať povinne u lekára na identifikáciu občianske preukazy a prečo sa ešte nepoužívajú,
  • čo vidia občania vo svojej elektronickej zdravotnej knižke a či ich to vôbec zaujíma,
  • či súhlasí so závermi kontroly NKÚ, že ezdravie verejnému zdravotníctvu zatiaľ veľkú úsporu neprinieslo,
  • prečo je preňho prioritou projekt zdravotníckeho cloudu, ktorého náklady môžu postupne narásť na 40 miliónov.

Ministerstvo vnútra nedávno navrhlo, aby preukazy s čipom mali aj deti do 15 rokov a ľudia nad 65 rokov. Platí, že od roku 2022 budú už všetci občania používať povinne u lekára občiansky preukaz s čipom?

Áno. Podľa návrhu deti do 15 rokov budú mať identifikačný preukaz, ktorý bude mať všetky znaky občianskeho preukazu. Dostanú ho poštou, nebudú sa musieť fotiť. Bude to vyzerať ako občiansky preukaz, ale bez fotografie. Aj občania nad 65 rokov dostanú tento doklad poštou. S ministerstvom vnútra sme diskutovali o tom, že ich nechceme zaťažovať tým, že budú musieť ísť na klientske pracovisko a vymeniť si občiansky preukaz.

To znamená, že pacient bude musieť u lekára predložiť občiansky preukaz, alebo sa nič nestane, keď ho nebude mať?

Je to aj na rozhodnutí lekára, či si ho vyžiada. Občiansky preukaz bude v zásade náhrada kartičky poistenca, bude sa používať na overenie poisteneckého vzťahu. Je však určený najmä na to, aby špecialista získal vďaka nemu pacientov súhlas na sprístupnenie jeho kompletnej zdravotnej dokumentácie. Keď sa občiansky preukaz vloží u lekára do čítačky, slúži to aj na potvrdenie, že ste u lekára naozaj boli. Je to jeden z cieľov ezdravia – šetriť takto prostriedky z verejného zdravotného poistenia. Keď tam občan nevloží občiansky preukaz, lekár by teoreticky nemal vykázať zdravotnú starostlivosť. Takže áno, občan bude povinný použiť občiansky preukaz.

Čo v prípade, ak pacient nebude mať občiansky pri sebe? Má sa obávať, že ho lekár nevyšetrí?

To v žiadnom prípade nie. Ani dnes, pokiaľ nemá zdravotnú kartičku poistenca, mu nie je odmietnutá zdravotná starostlivosť, minimálne tá neodkladná. Ak ľudia idú k všeobecnému lekárovi alebo špecialistovi, sú zvyknutí, že majú priniesť aj kartičku poistenca. My spravíme len to, že túto kartičku už nebudú musieť nosiť so sebou.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozhovory

Verejné IT zákazky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie