Denník N

Ficova minimálna mzda: Žiadny vyspelý štát sa k nej ani nepribližuje

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minimálna mzda stúpla za ostatné štyri roky o 37 %, Fico a odborári navrhujú jej ďalšie výrazné zvyšovanie. Žiadna krajina OECD sa ani len nepribližuje priemernej mzde podľa týchto návrhov, tvrdí ekonomický expert Róbert Chovanculiak.

Tak sa dnes Slovensko stalo veľkým trhoviskom. Minister práce Ján Richter nedávno oznámil, že do tripartity predloží návrh, aby sa minimálna mzda od januára zvýšila na 580 eur. Krátko na to tento návrh „prebil“ jeho stranícky šéf, predseda Smeru Robert Fico. Osvojil si ideu európskej minimálnej mzdy a jej nárastu podľa automatického mechanizmu. A tak chce presadiť, aby slovenská minimálna mzda dosiahla 60 % z priemernej mzdy v predchádzajúcom roku. Keďže tá bola vlani 1013 eur, na budúci rok by to minimálku vynieslo až na úroveň 607 eur. V porovnaní s tohtoročnými 520 eurami je to takmer 17-percentné zvýšenie.

Fico takto vlastne realizuje plán odborárov, ktorí dlhodobo presadzujú, aby sa najnižšia mzda odvíjala od priemernej. Konfederácia odborových zväzov tentoraz prišla s najvyšším rastom. Predstava odborárov je, že minimálna mzda na budúci rok by mala byť najmenej 635 eur.

Zamestnávatelia, ktorí to všetko platia, vidia ako reálny nárast najnižších platov

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Minimálna mzda

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie